jaro1979 Napisano 25 Kwiecień 2013 Autor Napisano 25 Kwiecień 2013 Przekazuję obiecane pomiary wykonane godzinę temu w antykwariacie. Generalnie jestem zaskoczony:) Złoty dukat austriacki z datą 1915 (ale jest to nowe, współczesne bicie): uwaga! piękny, stabilny sygnał 26-28. 5 rubli Mikołaja II - sygnał trochę mniej piękny, wskazanie 18. Sprawdziliśmy też jakąś większą XIX-wieczną monetę francuską - wskazanie 18.Wskazania były identyczne przy odwróceniu monety na sztorc oraz przy cewce 18,75 kHz. Generalnie jestem zaskoczony, wskazania były takie wysokie a jednocześnie trochę się uspokoiłem, że nie podeptałem zbyt wielu złotych monet do tej pory. I tak, wiem, wiem, to tylko pomiar w powietrzu ale podejrzewam, że w glebie w większości przypadków wskazanie byłoby zbliżone
VanWorden Napisano 28 Kwiecień 2013 Napisano 28 Kwiecień 2013 Tak jak wynika z postów Brzęczyszczykiewicza i emesa - ci którzy chcą się upewnić, że nie ominą ŻADNEGO złota muszą kopać wszystko a przynajmniej sygnały, które na 100% mogą zinterpretować jako nieżelazne. To wymaga sporego doświadczenia bowiem na wyświetlaczu najczęściej pojawi się odczyt od zera w górę, ale może skakać na minus a może być (w rzadkich przypadkach) tylko krótki dźwięk. Wskazania na LCD to tylko właśnie to, wskazania. Ci którzy znajdowali złote monety z Xterrą będą wiedzieli o czym jest mowa. Z X70/705 należy chodzić na All Metal, wszystkie tony i najlepiej przy użyciu cewki o najwyższej częstotliwości (najbardziej czuła jest snajperka H"). Przyda się też oczywiście takie wytypowanie miejscówki, gdzie złoto MOŻE występować. Bez tego trudno je znaleźć:))PozdrawiamVW
sza.man Napisano 29 Kwiecień 2013 Napisano 29 Kwiecień 2013 taki sam, tylko wykrywa wszystkie metale...
VanWorden Napisano 3 Maj 2013 Napisano 3 Maj 2013 No to nie jest takie proste, że coś jest głębsze":) Przede wszystkim AM pozwala na iezapychanie" wskazań dyskryminacją a więc daje poszukiwaczowi większą możliwość znalezienia trudnych celów, takich które w jednym z szablonów dyskryminacji mogłyby zostać pominięte. AM i wszystkie tony" nie jest dla wszystkich, ale polecam:)PozdrawiamVW
MEKO Napisano 6 Maj 2013 Napisano 6 Maj 2013 Co do do dzwięków z własnego doświadczenia wystarczy ustawić 4 . A sygnał wiodący to delikatnie słyszalny w tle ja ustawiam zawsze na 1 lub 2 nie wyżej !!! I oczywiście AM i wsłuchiwanie się co tam do nas podpierdywa piszczałka :)
kakaru Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 lepiej jest chodzić na wszystkich dźwiękach, bopo samych dźwiękach można już rozróżnić co leży pod cewką. W zależności od płynności i barwy dźwięku, bo pod tym samym numerem na wyświetlaczu kryją się różne płynności dźwięku, barwa jest mniej więcej ta sama, ale słuchać że dźwięk jest mniej czytelny, lub bardziej, stłumiony lub czysty, krótszy dłuższy itd. Takie są moje odczucia. Ale te spostrzeżenia to raczej nie do tego działu
kakaru Napisano 8 Maj 2013 Napisano 8 Maj 2013 ponadto według mnie sygnał wiodący jest zbędny jeśli chodzi się na all metal... takie jest moje odczucie. Niepotrzebnie tylko pobiera prąd z baterii gdyż jest nie przydatny. CO innego jak się chodzi na dyskryminacji. Może zaraz posypią się komentarze znawców sprzętu X-terra i sam dowiem się coś ciekawego;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.