Skocz do zawartości
  • 0

Stare zdjecie

karoluss456

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z porucznikiem.Czytalem ze Wojsko Polskie okupowalo przez pewien czas Niemcy....Sam nie wiem co myslec,Archiwum Wojskowe w Rembertowie jest w remoncie niestety do 2014r...

Napisano
Mundury sa amerykanskie, nie zas brytyjskie. Anders nie calkiem - raczej to Europa Zachodnia, zapewne ex-zolnierze WH lub jency, czy pracownicy przymusowi. Koncowka wojny, z takoych utworzono potem kompanie wartownicze.

Daj zblizenia. Napisz czy wiadomo o tym czy dziadek byl:
- w obozie jenieckim
- wywieziony na roboty
- w Wehrmachcie

Jesli dziadek byl w PSZ, dokumenty powinny byc w Londynie.
Napisano

Z przekazow rodzinnych Dziadzio byl oficerem lub podoficerem najprawdopodobnie w Armii Modlin.Dostal sie do niewoli i przebywal w obozie jenieckim w Bonn,z ktorego udalo mu sie zbiec.Ukonczyl Szkole Wojskowa w Modlinie oraz Plonsku,przed wojna.To wszystko co udalo mi sie ustalic.Losy powojenne sa mi znane.Bardzo dziekuje za wszelkie informacje,niestety Archiwum Wojskowe w Rembertowie jest w remoncie i nie moge uzyskac wiecej informacji.

Napisano

Z przekazow rodzinnych Dziadzio byl oficerem lub podoficerem najprawdopodobnie w Armii Modlin.Dostal sie do niewoli i przebywal w obozie jenieckim w Bonn,z ktorego udalo mu sie zbiec.Ukonczyl Szkole Wojskowa w Modlinie oraz Plonsku,przed wojna.To wszystko co udalo mi sie ustalic.Losy powojenne sa mi znane.Bardzo dziekuje za wszelkie informacje,niestety Archiwum Wojskowe w Rembertowie jest w remoncie i nie moge uzyskac wiecej informacji.

Napisano
Polskie sily zbrojne na zachodzie, General Anders i te sprawy, rodzaj wojsk ?? Widac naszywki na przed ramieniu u kilku z nich, lecz jakosc taka ze mozna sie domyslac. Na pewno nie sa to wojska pancerne, moze piechota lacznosc ?? Musisz popytac po rodzinie, znalesc wszelkie dokumenty itp, tak naj szybciej dojdziesz.
Napisano
Pierwsza fot.wykonana w Paryżu, w płn. zach.części Pl. De la Concorde. Mundurowi przy Fontannie Rzek (Fontaine des Fleuves), w tle od lewej gmach Hotel de Crillon, a z prawej wlot w Rue Royale z widoczną w głębi kolumnadą kościoła św.Magdaleny (La Madeleine).
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie