Patryk7k5 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 Witam.Z wikipedii:6 (Reńskowestwalska) Dywizja Piechoty - niemiecka dywizja z czasów II wojny światowej, sformowana w październiku 1934 roku pod ukrytą nazwą Infanterieführer VI, miejsce stacjonowania sztabu Bielefeld. Na mocy rozkazu z dnia 15 października 1935 roku otrzymała oficjalną nazwę 6 Dywizja Piechoty. Stacjonowała w VI Okręgu Wojskowym. W czerwcu 1944 roku została zniszczona na Białorusi i oficjalnie rozwiązana 18 lipca 1944 roku. Odtworzona jako 6. Dywizja Grenadierów z resztek oraz 552. Dywizji Grenadierów. Od 9 października 1944 roku ponownie na froncie wschodnim nad Wisłą w rejonie Warki i w styczniu 1945 roku jeszcze raz zniszczona w trakcie rosyjskiej zimowej ofensywy. Poszukuję wszelkich informacji na temat pobytu tego pułku w okolicy Głowaczowa (rejon Warki) w okresie od 09.10.1944 do ofensywy styczniowej. Interesują mnie jakiekolwiek informacje - najchętniej jednak te nie publikowane w necie (chociaż tych też bardzo mało znalazłem).Moje zainteresowanie bierze się stąd, że skontaktowała się ze mną pisarka z USA, która aktualnie pisze biografię jednego z żołnierzy tego pułku, który nazywał się Reiner Niemann. Udało jej się już ustalić, że wydostał się z Głowaczowa jednak zginął w okolicy wsi Grabowa ok. 2 km od Potworowa. Uzyskała od władz niemieckich plan, na którym zaznaczono mogiłę zbiorową, w której go pochowano - dotarła tam latem 2012 jednak miejscowi przekazali jej, że w 1997 roku żołnierzy ekshumowano i przeniesiono na cmentarz niemiecki Puławy/Polesie - gdzie rzeczywiście na jednej z tablic widnieje jego imię i nazwisko. Nie ukrywa, że żołnierz ten był wujem jej męża i od 1945 roku nie znali jego losów - teraz powstaje jego biografia.Wszystkich, którzy chcą lub mogą pomóc proszę o wszelkie informacje na temat tego pułku. Dziękuję i pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Co do walk dywizji na przyczółku polecam pozycję Horsta Grossmanna pt. Die Geschichte der rheinisch-westfälischen 6. Infanterie-Division 1939-1945", Bad Nauheim 1958.Oddziały 6.VGD faktycznie cofały się m.in. przez Potworów...
Patryk7k5 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 dzięki za szybką odpowiedź, ale domyślam się że pozycja po niemiecku...dla mnie czarna magia, z angielskim nie miałbym problemu.
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 No po niemiecku, ale naprawdę warto się do niej dorwać...
Patryk7k5 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 chętnie zakupię ta pozycję gdyby ktoś miał na sprzedaż lub wiedział gdzie kupić - są na niemieckich stronach ale ja z niemieckiego cieniutki jestem.
Patryk7k5 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 domyślam się, że ją posiadasz :) a czy przypadkiem niemasz coś wspólnego z Głowaczowem bo coś tak kojarzę :)
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Po co od razu kupować ;) Bierzcie i czerpcie z tego wszyscy!http://rshew-42.narod.ru/texts/list6id.htmlWalki na Warka-Brückenkopf" na stronach 231-256.
Patryk7k5 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 powinni Cię już dawno ozłocić za działąlność na tym forum. Dziękuję i pozdrawiam:)P.S. A może masz ochotę być? :) Ja jestem z Kozienic i latem tego roku amerykanka ma tu wrócić wraz z mężem, by pokazać mu gdzie walczył jego wujo :) - myślę, że udzieliłbyś wielu ciekawych informacji :)
Patryk7k5 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 teraz to już tylko google translator pozostał :)
bjar_1 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Powiem Ci szczerze, że w walkach na przyczółku raczej słabo siedzę. Bardziej interesują mnie 6.VGD w temacie jej walk odwrotowych, powiedzmy od Radomia na zachód...
Patryk7k5 Napisano 15 Kwiecień 2013 Autor Napisano 15 Kwiecień 2013 A może ktoś ma jakieś informacje odnośnie tego pułku i walk w okolicach wsi Grabowa - 2km od Potworowa? W lasku przy wsi pochowanych było 250 Niemców w tym właśnie ten, którego losy pomagam ustalić. Interesuje mnie czy była tam jakaś bitwa, potyczka czy to po prostu rozstrzelani jeńcy? To mogło mieć miejsce około 16/17 stycznia 1945 roku, może jest na forum ktoś z tych okolic i zna kogoś kto jeszcze wojnę pamięta?
bjar_1 Napisano 15 Kwiecień 2013 Napisano 15 Kwiecień 2013 Węszyłem w okolicy i nie słyszałem o jakichkolwiek walkach. W 90% stawiam na rozwałkę jeńców, jak to przeważnie bywało w I.1945 r.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.