Skocz do zawartości

zamek krzyżacki

MAZUR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
We wsi Czapielsko koło Kolbud woj. Pomorskie przypadkowo dowiedziałem się od mieszkańców że na pobliskim wzgórzu stał mały zamek Krzyżacki. Po wojnie teren został zrównany z ziemią a teraz jest tam prywatna działka na której stoi domek :(. Podobno jeszcze podczas wojny Niemcy używali go jako garnizon dla swoich odziałów. Niestety nic więcej się nie dowiedziałem za wszelkie informację będę wdzięczny. ps. informacja jest zasłyszana więc nie moge jej potwierdzić :(
pozdroofka MAZUR
Napisano
Zaden zamek krzyzacki z terenu Czapielska nie jest wymieniany w zadnych zrodlach. To musiala byc budowla pozniejsza i chyba nie zamek.
Napisano
Być może miejscowi się mylą (nawet nie wiedzą jak ich wioska się nazywa bo podają aż 3 różne nazwy:)) co te tanie wina robią z człowieka :D
pozdroofka MAZUR
Napisano
Temat zamkow krzyzackich jest dobrze poznany wiec nie mysle, ze jakis zameczek, ktory zostal zniszczony dopiero w ostatniej wojnie uszedl uwadze znawcom. Mimo to w kazdej opowiesci jest ziarno prawdy wiec moze pogadaj z miejscowymi na ten temat moze tylko przed spozyciem przez nich jabolka :)
Napisano
Być może nie był to zamek tylko jakaś mała budowla coś w formie garnizonu albo małego przyczułka :) jakiś zajazd.
pozdroofka MAZUR
  • 3 weeks later...
Napisano
http://www.kolbudy.gd.pl/historia/index.html?dz=czapielsk
oficjalna strona gminy Kolbudy znalazłem tam historię Czapielska jest wyraźne wspomniane o zamku
W 1965 r. rozebrany został zamek krzyżacki, w którym mieszkały siostry Urszulanki."

Napisano
Proste wybierz sie w to miejsce i poszukaj cegieł lub resztek ceramiki. cegła krzyżacka i średniowieczna była charakterystyczna, Ja kiedyś szukałem zamku który był w opisach a nikt we wsi nie wiedział ze u nich był zamek.
Dopiero kolega wpadł na pomysł i zapytał o górę zamkową i chłopki pokazały. :))))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie