E TRAC Napisano 31 Marzec 2013 Napisano 31 Marzec 2013 Na pewno masz rację, jeśli parametry zasilacza są takie same jak te ze sklepu to się nadaje.Może teraz już są do kupienia te zasilacze, wcześniej ich nie było.Na pewno chodziło o ampery, nie mógł dobrać.Ale sam widzisz że zasilacz + przesyłka to połowa całego zestawu, a zasilacze się psują, ale nie zmienia to faktu że te ładowarki są jednymi z najlepszych.
test_m4a1 Napisano 31 Marzec 2013 Autor Napisano 31 Marzec 2013 Co do ładowarki Tronic, ja za soba też mam jedną, kupiłem owa" w Lidlu i robiłem zwrot ponieważ była zepsuta, myslałem że to odosobniony przypadek a tu widze ze jednak nie...Myślę że spróboję z BC700, czarne Eneelopy juz mam tak wiec dzięki za porady :)
fuks_ag Napisano 31 Marzec 2013 Napisano 31 Marzec 2013 Bc ma możliwość ustawienia prądu ładowania ale nie kazdy akumulatorek (nawet energizer nadaje się do ładowania prądem większym niz 0.2C, 0.1C to absolutne minimum bezpieczeństawa dla ogniwa. Jeśli zwykły akumulatorek potraktujesz prądem większym niz zaleca producent w specyfikacji, to się ogniwo zagotuje i po parametrach (1000mAh bedzie szczytem możliwości, podobnie gdy mocno.rozładowany aku ponizej 1v potraktujemy duzhm pradem, temp ogniwa wzrosnie opór wewnętrzny też ładowarka wykryje to jako pełny i wyłączy ładowanie przerzuci w stan doładowywania. Dlatego eneloopy polecam i do nich ładowarki z możliwością ustawienia prądu ładowania.Co.do tej ładowarki z linku to ze dwa ogniwa na raz naładuje więcej nie ze jest to impulsowa z zabezpieczeniami fajnie ale nie ma-deltyv taka ladowarka do telefonów.I ogniwa ładujemy prądem napięcie ma drugorzędne znaczenie.
test_m4a1 Napisano 10 Kwiecień 2013 Autor Napisano 10 Kwiecień 2013 Fuksie, jakim trybem ładujesz Eneloopy? Charge czy najpierw discharge i potem charge? Napiecie 500?
woytas Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Osobiście jeśli mam czas to najpierw discharge a potem charge.
fuks_ag Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 funkcja discharge służy do ni=cd ale używa się jej do reanimacji uwalonych ogniw-i tylko.500 to zadana wartość prądu w mA.i to dobre ustawienie dla eneloopa powinien naładować się w 100%, ładując prądem 1000 po kilku godzinach może się okazać ze ogniwo napakowało się tylko do 2/3 pojemności, mimo wskazań po zakończeniu ładowania jako full.
test_m4a1 Napisano 11 Kwiecień 2013 Autor Napisano 11 Kwiecień 2013 Fuksie, masz może czasami tak jak ja że ładujesz akumulatorki i po dłuższym czasie nadal na LCD widzisz ładowanie a jak je wyjmiesz i włożysz na sekundę to pokazuje full"?
fuks_ag Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 podobnie dzieje się z ładowarką do 9v block mw6288, jest na podtrzymaniu a po ponownym załadowaniu do slotu pokazuje naładowanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.