Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk typu Minié

OpryskStonki

Pytanie

Napisano

Wiem, że pociski tego typu stosowane były przez wojska carskie w czasie Powstania Styczniowego. Wyczytałem w jednej z odpowiedzi na forum w temacie z podobnymi pociskami, że te używane przez wojska carskie miały na dnie wnętrza pocisku wystający element natomiast używane przez napoleońskie miały w tym miejscu otwór. Ten egzemplarz posiada właśnie taki otwór. Jeśli ktoś potrafi dokładnie zidentyfikować ten pocisk to z góry dziękuję.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z pewnością w okresie wojen napoleońskich żadna z armii nie stosowała pocisków typu Minié. Armia austriacka do karabinów wz. 1807 stosowała wedle wszelkiego prawdopodobieństwa kule okrągłe.
Napisano

Wiem, że pociski tego typu stosowane były przez wojska carskie w czasie Powstania Styczniowego. Wyczytałem w jednej z odpowiedzi na forum w temacie z podobnymi pociskami, że te używane przez wojska carskie miały na dnie wnętrza pocisku wystający element natomiast używane przez napoleońskie miały w tym miejscu otwór. Ten egzemplarz posiada właśnie taki otwór. Jeśli ktoś potrafi dokładnie zidentyfikować ten pocisk to z góry dziękuję.

Napisano
Znalazłem informacje, że wojska austrjackie używały w tamtym okresie broni wz.1807 z lufą gwintowaną kalibru 13,9mm

Nie znalazłem natomiast nic na temat pocisków do tej broni.

Pocisk mierzyłem zwykłą linijką - teraz po ponownym sprawdzeniu mój pocisk ma właśnie 13,9mm a nie jak wcześniej napisałem 14mm. Czy to dobry trop?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie