Wolzow Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 Ponownie proszę o identyfikację. Sądzę ze pochodzi z polskiego samolotu bo z tylu są króćce mosiężne po wdmuchnięci do nich powietrza wskazówka się porusza. I pokrętło do ustawiania wskazówki na cyferblacie.
Wolzow Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 No tak tylko że wcześniejsze to już raczej czasy zaboru i małe szanse na rodzimą produkcje. A tu zegar jest wyskalowany po polsku. Chyba że powojenny?
Wolzow Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 Ponownie proszę o identyfikację. Sądzę ze pochodzi z polskiego samolotu bo z tylu są króćce mosiężne po wdmuchnięci do nich powietrza wskazówka się porusza. I pokrętło do ustawiania wskazówki na cyferblacie.
SPPILOT Napisano 24 Marzec 2013 Napisano 24 Marzec 2013 Od zaborów do drugiej wojny trochę się jezscze działo.A może po prostu znieść ten zegar" ze strychu i udać się z nim do Muzeum Lotnictwa? albo wysłać im maila.Pracują tam fachowcy i pasjonaci i sporo wiedzą.Niekiedy bardzo chętnie pomogą.
Wolzow Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 Chyba masz racje i tak zrobię. Z muzeami mam złe doświadczenia. Jedno dostało ode mnie kilka ciekawych fotek a drugie wzbogaciło się dzięki mnie o wrześniowego mauzera w fabrycznym stanie. Żadne nawet nie powiedziało p....się w .... ale może nasz krakowskie ma inne podejście?
DukeNuke Napisano 24 Marzec 2013 Napisano 24 Marzec 2013 Mi się wydaje, że to rzeczywiście będzie coś z szybowców, ponieważ samoloty znajdują się w sumie często w przedziale prędkości poziomu 160-X, a zwłaszcza produkcje z tych starszych lat.Szukałem trochę i być może to coś z tego:http://pl.wikipedia.org/wiki/IS-B_Komar (140km/h)http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikol_A-2 (150 km/h)Wydaje mi się, że pozycja nr 2 odpada raczej, ale mogę się mylić.
DukeNuke Napisano 24 Marzec 2013 Napisano 24 Marzec 2013 Witam.Rzeczywiście może to być szybkościomierz z samolotu, obecnie takie wskaźniki są bardziej dokładne, zawierają dokładne podziałki oraz pola oznaczone kolorami.Patrząc na owy przyrząd można stwierdzić, że samolot był niewielki - mały zakres prędkości. Nie umiem jednak stwierdzić, z jakiej maszyny on pochodzi.
Wolzow Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 Szukałem i nie mogę wyguglować kabiny komara. Maila tez wysłałem zobaczymy czy muzeum pomoże? Wstępnie określiliśmy z czego. Jeszcze została zagadka zapalniczki tez chyba związanej z lotnictwem i sfinksa w tym dziale. Może tez coś wymyślicie?
Wolzow Napisano 24 Marzec 2013 Autor Napisano 24 Marzec 2013 Właśnie tylko jaki? Zegar został znaleziony w Krakowie w starej kamienicy na strychu. Nic więcej nie wiem. Zagadka trwa nadal.
Pytanie
Wolzow
Ponownie proszę o identyfikację. Sądzę ze pochodzi z polskiego samolotu bo z tylu są króćce mosiężne po wdmuchnięci do nich powietrza wskazówka się porusza. I pokrętło do ustawiania wskazówki na cyferblacie.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.