Skocz do zawartości

Amerykańskie opinacze - jaki wzór i jakie lata?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalezione w starym domu w tamte wakacje... czy to drugowojenne amerykańskie czy pierwszowojenne (może używane przez naszych w 1920r.?)

Napisano

w środku bicia pieczęci :

3 A 1387 H
3 B 1387 H
3 C 1387 H
3 D 1387 H

R.H.LONG
3
conta 7-571

proszę o informacje na ich temat!

pzdr

bjar_1

• 2 years later...
Napisano
Zwyczajne amerykańskie getry M1904 używane w US Army do końca I w.ś. i jakiś czas po niej wraz z innymi wzorami getrów i owijaczy. Z użytku stopniowo wyparły je getry M1917 - trochę mocniejsze i z pewnym udziałem skóry.

Jeśli znalezione w starym domu w Polsce to mamy piękny temat, ale chyba raczej do działu II RP. Czy Polska takie getry kupiła od Amerykanów? Ja nie wiem, ale w dziale II RP może się coś uradzi...?

Pozdrawiam :-)

G. Cz.
Napisano
Hmmm ciekawe - podejrzewam, że właściciel domu w którym je znalazłem walczył w wojnie polsko-bolszewickiej. Ewentualnie Wrzesień \\'39 - w okolicy rozbito trochę oddziałów z Armii \\Prusy\\"...

bjar_1

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 13:42 26-06-2006
Napisano
oddziały II RP które miały na wyposażeniu getry to np. Marynarka Wojenna, lecz ta miała białe. Być może były wzorowane właśnie wg tych amerykańskich?
Napisano

Mundur garnizonowo-służbowy mata artylerzysty Polskiej Marynarki Wojennej, około 1930 r.- zdjęcie z MWP z Warszawy w/g albumu Żygulski, Wielecki Polski mundur wojskowy"
Kolor getrów biały - tak jest w opisie, fotka jakas nie teges :)

Napisano
Witam :-)

Getry na figurze z MWP przy tej jakości zdjęcia wstępnie wyglądają na amerykańskie, ale mogę się mylić właśnie z powodu kiepskiej jakości zdjęcia. Rzekłbym nawet, że barwa tych getrów to jest klasyka amerykańskiego koloru „Olive Drab Shade No. 9” w jego jasnopiaskowej mutacji z lat 1910-1940 - jeśli tylko kiepska jakość zdjęcia po raz kolejny nie sieje dezinformacji.

A może na forum udziela się ktoś z MWP i dokładnie wie, jakie getry są nałożone na tę figurę?

Pozdrawiam :-)

G. Cz.
  • 2 weeks later...
  • 3 years later...
Napisano
Według mnie prędzej to przywędrowało z pobojowiska wrześniowego". W okolicy walczył zbiorczy pułk OZ 16 DP w składzie zbiorczych batalionów 64, 65 i 66 pp oraz I. i II./93 pp rez. (formowane w garnizonie radomskim). Może wyciągnęli jakieś stare zapasy z magazynów?
Napisano
Zdjęcie marynarza, konkretnie mata u Wieleckiego jest lepszej jakości. Datowane jest na około 1930 roku. W tej samej publikacji jest rysunek nagolennika brezentowego, marynarskiego wz.31. Jest on spinany linką przewlekaną przez oczka szewskie. Niestety na zdjęciu nie widać drugiej poły nagolennika. Trzeba by obejrzeć eksponat w MWP. Sądże, jednak, ze w muzeum użyto regulaminowych przedmiotów, a nie obcego demobilu. Co zaś tyczy użycia amerykańskich getrów w kampanii obronnej to wydaje się to mało prawdopodobne. Musiały by przetrwać w magazynach, a przecież tam trafiają rzeczy nowe podczas gdy stare zużywa się na bieżąco. Mogły też należeć do jakiejś organizacji paramilitarnej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie