konrad1992 Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 Witam. Czy ktoś wie przed czym miał chronić zamieszczony na zdjęciu biały kombinezon ? Wiem tylko , że jest z okresu I Wojny Światowej i należał do Belgijskiej armii. Z góry dziękuje za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonicsquad Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Zdjęcie pochodzi z Musée Royal de l'Armée et d'Histoire Militaire w Brukseli. Przedstawia ono ubiór przeciwgazowy stosowany w Belgii w czasie 1 WŚ. Można sobie poskakać po stronie muzeum. Może będą dokładniejsze dane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davalga Posted March 15, 2013 Share Posted March 15, 2013 Ten ;biały chełm' był zamiast maski przeciwgazowej (chyba) Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1992 Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 Witam. Czy ktoś wie przed czym miał chronić zamieszczony na zdjęciu biały kombinezon ? Wiem tylko , że jest z okresu I Wojny Światowej i należał do Belgijskiej armii. Z góry dziękuje za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davalga Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 wydaje mi się że to kombinezon przeciwchemiczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty2223 Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 podobnych używała armia Pruska, ten napierśnik miał chronić przed szrapnelami(odłamkami pocisków) w praktyce był przebijalny i ograniczał tylko mobilność żołnierza, pozdrawiam qwerty2223 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty2223 Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 aaa sorki, biały spełniał rolę ochrony przed gazami bojowymi Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1992 Posted March 14, 2013 Author Share Posted March 14, 2013 Czy jak na kombinezon przeciwchemiczny nie jest zbyt masywny ?Mi się wydaje , że może być to wczesny rodzaj kombinezonu jakiego używają teraz saperzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
davalga Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Wydaje mi się że nie jest zbyt masywny. W Belgii podczas I WŚ Niemcy używali chloru i gazu musztardowego, tak więc jest duże prawdopodobieństwo ze to jednak kombinezon przeciwchemiczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
konrad1992
Witam. Czy ktoś wie przed czym miał chronić zamieszczony na zdjęciu biały kombinezon ? Wiem tylko , że jest z okresu I Wojny Światowej i należał do Belgijskiej armii. Z góry dziękuje za odpowiedź.
8 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.