Skocz do zawartości
  • 0

dziwny kombinezon z I WŚ

konrad1992

Pytanie

Napisano

Witam. Czy ktoś wie przed czym miał chronić zamieszczony na zdjęciu biały kombinezon ? Wiem tylko , że jest z okresu I Wojny Światowej i należał do Belgijskiej armii. Z góry dziękuje za odpowiedź.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcie pochodzi z Musée Royal de l'Armée et d'Histoire Militaire w Brukseli. Przedstawia ono ubiór przeciwgazowy stosowany w Belgii w czasie 1 WŚ. Można sobie poskakać po stronie muzeum. Może będą dokładniejsze dane.
Napisano

Witam. Czy ktoś wie przed czym miał chronić zamieszczony na zdjęciu biały kombinezon ? Wiem tylko , że jest z okresu I Wojny Światowej i należał do Belgijskiej armii. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Napisano
podobnych używała armia Pruska, ten napierśnik miał chronić przed szrapnelami(odłamkami pocisków) w praktyce był przebijalny i ograniczał tylko mobilność żołnierza, pozdrawiam qwerty2223
Napisano
Czy jak na kombinezon przeciwchemiczny nie jest zbyt masywny ?
Mi się wydaje , że może być to wczesny rodzaj kombinezonu jakiego używają teraz saperzy.
Napisano
Wydaje mi się że nie jest zbyt masywny. W Belgii podczas I WŚ Niemcy używali chloru i gazu musztardowego, tak więc jest duże prawdopodobieństwo ze to jednak kombinezon przeciwchemiczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie