Skocz do zawartości

Trzy monety - prawdopodobnie carskie.

OpryskStonki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie określić jakie to monety i kiedy mogły być bite?
Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć ale robiłem je telefonem - lepszym sprzętem póki co nie dysponuję.

Pierwsza moneta - rewers - jako tako czytelny - wygląda mi na carskiego orła, średnica monety: 22mm

Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie - czy te monety są po prostu zjedzone" przez czas czy może pokryte tlenkami? Jedyne kroki podjęte ku czyszczeniu to przetarcie z ziemi w palcach pod wodą a później w oliwie.
Napisano
Przepraszam bardzo za kolejny post pod postem ale co chwilę przypominają mi się różne informacje - mianowicie monety z terenu zaboru austro-węgierskiego. W tym samym miejscu było kilka halerzy austro-węgierskich o nominałach 1 i 2 co wydaje mi się logiczne dlatego zastanawiam się nad carskim pochodzeniem monety numer 1 i 2 z tego tematu choć jak wiadomo mimo, że na tym terenie nie było zaboru rosyjskiego to tak czy inaczej mogły tu jakoś przywędrować.
Następnym razem postaram się zebrać wszystkie informacje w pierwszych postach.
Napisano
Moneta nr.2 wzór raczej kierunek Austria - zobacz na 5/10 kreuzera:
http://www.vcoins.com/en/stores/harlan_j_berk/23/product/austria_1877_510_kreuzer_ch_unc/320459/Default.aspx
Pozostałe obstawiam podobnie, ziemia tak niszczy te monety.
Co do ostatniego pytania to jeszcze niejedno cię zaskoczy.
Napisano
To na 100% moneta z Twojego linku. Wielkie dzięki.

Teraz po wnikliwej obserwacji obstawiam, że moneta nr.1 jest również austryjacka. Po średnicy na jaki nominał pasuje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie