OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie określić jakie to monety i kiedy mogły być bite? Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć ale robiłem je telefonem - lepszym sprzętem póki co nie dysponuję.Pierwsza moneta - rewers - jako tako czytelny - wygląda mi na carskiego orła, średnica monety: 22mm
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Awers - ja nie potrafię rozpoznać na nim żadnego szczegółu ale może ktoś kto posiada podobny egzemplarz będzie w stanie porównać.
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Druga moneta.Jedyne co potrafię wyczytać to data 1877 w ozdobnych ornamentach.Średnica monety: 16mm.
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Moneta nr.3Nie wierzę w cuda ale może ktoś z Was jest cudotwórcą i rozpozna monetę :)Średnica monety: 18mm
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Druga strona monety nr.3Z góry dziękuję za pomoc w zidentyfikowaniu tychże monetek.Pozdrawiam!
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Mam jeszcze jedno pytanie - czy te monety są po prostu zjedzone" przez czas czy może pokryte tlenkami? Jedyne kroki podjęte ku czyszczeniu to przetarcie z ziemi w palcach pod wodą a później w oliwie.
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 Przepraszam bardzo za kolejny post pod postem ale co chwilę przypominają mi się różne informacje - mianowicie monety z terenu zaboru austro-węgierskiego. W tym samym miejscu było kilka halerzy austro-węgierskich o nominałach 1 i 2 co wydaje mi się logiczne dlatego zastanawiam się nad carskim pochodzeniem monety numer 1 i 2 z tego tematu choć jak wiadomo mimo, że na tym terenie nie było zaboru rosyjskiego to tak czy inaczej mogły tu jakoś przywędrować. Następnym razem postaram się zebrać wszystkie informacje w pierwszych postach.
margor Napisano 13 Marzec 2013 Napisano 13 Marzec 2013 Moneta nr.2 wzór raczej kierunek Austria - zobacz na 5/10 kreuzera:http://www.vcoins.com/en/stores/harlan_j_berk/23/product/austria_1877_510_kreuzer_ch_unc/320459/Default.aspxPozostałe obstawiam podobnie, ziemia tak niszczy te monety.Co do ostatniego pytania to jeszcze niejedno cię zaskoczy.
OpryskStonki Napisano 13 Marzec 2013 Autor Napisano 13 Marzec 2013 To na 100% moneta z Twojego linku. Wielkie dzięki.Teraz po wnikliwej obserwacji obstawiam, że moneta nr.1 jest również austryjacka. Po średnicy na jaki nominał pasuje?
margor Napisano 14 Marzec 2013 Napisano 14 Marzec 2013 Według średnicy 1 kreuzer - 22,5 mm (rocznik przykładowy)http://en.numista.com/catalogue/pieces4847.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.