Skocz do zawartości

Odznaka z dwugłowym orłem w czerwonej koronie z czerwonym herbem na piersi i pomarańczowym kółkiem przebitym strzałami.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam - czy ktoś potrafi napisać co to za odznaczenie, kto go używał i kiedy? W internecie nic nie znalazłem na tym forum też nie dlatego proszę o pomoc.

Na odznace znajduje się dwugłowy orzeł w czerwonej koronie, na piersi orła widnieje czerwony herb przypominający drabinę z dwoma szczeblami, na dole po stronie prawej znajduje się pomarańczowe kółko przebite dwiema strzałami.

Link do zdjęcia: http://s22.postimage.org/mzz0t7c1t/image.jpg

Mam nadzieję, że zdjęcie jest w na tyle dobrej jakości, że umożliwi identyfikację tego przedmiotu. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam czytelników forum!
Napisano
Chciałem tak zrobić ale zdjęcie ma większą wagę niż 200kb - nie chciałem pomniejszać zdjęcia żeby nie straciło na jakości dlatego użyłem linku zewnętrznego. Następnym razem będę pamiętał, żeby wrzucać zdjęcia na serwer odkrywcy. Przepraszam za taka gafę i obiecuję, że już to się nie powtórzy. Pozdrawiam.
Napisano
tak na marginesie ... regulamin Forum nie reguluje obowiązku dodawania zdjęć w działach ID i innych.

Jest to tylko i wyłącznie prośba moderatorów jak i Użytkowników Forum, którzy poświęcają czas na ID. Jeżeli zasysasz zdjęcie z zewnętrznego serwera, to po pewnym czasie może ono z niego zniknąć, a wtedy nie będzie wiadomo o co chodziło w ID.

Reasumując: jak ktoś trafi podobną, to niby opis będzie miał większy lub mniejszy (po ID), ale nie będzie do czego porównać z powodu braku zdjęć.

I nie jest to tylko uwaga/prośba do ciebie, ale do wszystkich Userów, którym ie chce się" przygotowywać zdjęć do wrzucenia na Forum.
Napisano
Chyba jednak się pomyliłem. skoro piszesz
herb przypominający drabinę z dwoma szczeblami" i teraz jak patrzę na herb na piersi, to może będzie to orzeł austro-węgierski. Herb niewyraźnie widać. Możesz ewentualnie sam porównać
http://www.google.pl/search?q=orze%C5%82+austro-w%C4%99gierski&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=0Ic_UfW4CaaG4gSN94CoBA&biw=1366&bih=653&sei=0oc_UYihKoSn4ATzx4G4Dw

pozostaje tylko problem od czego był ?
---------------

jak wklejacie link zwróćcie uwagę czy jest na początku https". jak tak, to przed wklejeniem wykasujcie ostatnią literkę s" i link będzie aktywny.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 21:00 12-03-2013
Napisano
Do austro-węgierskiego też nie do końca podobny - w większości przypadków w lewej łapie orzeł trzyma jabłko z krzyżem a w drugiej miecz - na moim znaczku jest również miecz natomiast pomarańczowe jabłko wygląda jakby było przebite strzałami na krzyż - nie widzę takich ani w carskich ani w austro-węgierskich. Być może strzały w jabłku oznaczają funkcję żołnierza lub coś takiego. Dodam, że odznaka jest niewielka - jej wymiary to: szerokość 19mm, wysokość 21mm. Dodam, że znalezisko z terenu dawnego zaboru rosyjskiego.
Napisano
Shulka - super !

Panowie ... kolejna prośba ...
akurat ten serwis również sprzedaje ... oprócz linku, wklejajcie proszę opis - może być w oryginale, bez polskiego tłumaczenia - tak aby potem było wiadomo o co chodzi.

Czyli, cyt.:
Patriotisches Abzeichen : Emailabzeichen, ( 32 x 24 mm)
Vs : Österreichischer Doppeladler, emailliert, durchbrochen gearbeitet.
Rs : Quernadel, Nadel."

dzięki :)
Napisano
Shluka - wielkie dzięki - to dokładnie taki sam znaczek: http://www.sammlerecke.at/patriotika/images/pat1011.jpg

Niestety na tej stronie niewiele mogę się o nim dowiedzieć - gdzie szukać więcej info?
Napisano
Obawiam się, że nic więcej się nie dowiesz. To jeden z setek wzorów patriotycznych znaczków jakie robiono w tamtym czasie ... Ale znajdka bardzo fajna, gratuluję! :-)
Napisano
Patriotisches Abzeichen : Emailabzeichen, ( 19 x 22 mm)
Vs : Österreichischer Doppeladler, emailliert, durchbrochen gearbeitet.
Rs : senkrechte Nadel wurde einmal ergänzt.

z tłumacza google:

Patriotyczne: Plakietki emaliowane plakietki, (19 x 22 mm)
Vs:. austriacki double eagle emaliowane przebili praca
RS: pionowa igła kiedyś dodane.

Domyślam się, że emplemat mocowany był za pomocą szpilki - z drugiej strony mojego egzemplarza jest ślad jakby innego mocowania - popatrzcie na poprzednie zdjęcie z tyłem znaczka.
Napisano
Przepraszam, że pisze post pod postem ale nie ma opcji edycji. Ciesze się, że tak szybko udało się rozpoznać znaczek - dodam, że to moje pierwsze znalezisko, było też kilka boratynek ale są na tyle wytarte że nawet nie ma sensu ich identyfikować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie