OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Witam - czy ktoś potrafi napisać co to za odznaczenie, kto go używał i kiedy? W internecie nic nie znalazłem na tym forum też nie dlatego proszę o pomoc.Na odznace znajduje się dwugłowy orzeł w czerwonej koronie, na piersi orła widnieje czerwony herb przypominający drabinę z dwoma szczeblami, na dole po stronie prawej znajduje się pomarańczowe kółko przebite dwiema strzałami.Link do zdjęcia: http://s22.postimage.org/mzz0t7c1t/image.jpgMam nadzieję, że zdjęcie jest w na tyle dobrej jakości, że umożliwi identyfikację tego przedmiotu. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam czytelników forum!
tyfus Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 a zdjęcia oprócz podanego linku, z łaski swojej, proszę również wrzucać na serwer Odkrywcy.
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Chciałem tak zrobić ale zdjęcie ma większą wagę niż 200kb - nie chciałem pomniejszać zdjęcia żeby nie straciło na jakości dlatego użyłem linku zewnętrznego. Następnym razem będę pamiętał, żeby wrzucać zdjęcia na serwer odkrywcy. Przepraszam za taka gafę i obiecuję, że już to się nie powtórzy. Pozdrawiam.
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Dodałem zdjęcie zgodne z regulaminem :)
tyfus Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 tak na marginesie ... regulamin Forum nie reguluje obowiązku dodawania zdjęć w działach ID i innych.Jest to tylko i wyłącznie prośba moderatorów jak i Użytkowników Forum, którzy poświęcają czas na ID. Jeżeli zasysasz zdjęcie z zewnętrznego serwera, to po pewnym czasie może ono z niego zniknąć, a wtedy nie będzie wiadomo o co chodziło w ID.Reasumując: jak ktoś trafi podobną, to niby opis będzie miał większy lub mniejszy (po ID), ale nie będzie do czego porównać z powodu braku zdjęć.I nie jest to tylko uwaga/prośba do ciebie, ale do wszystkich Userów, którym ie chce się" przygotowywać zdjęć do wrzucenia na Forum.
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Doskonale to rozumiem i wziąłem sobie do serca.
baxter7619 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Orzeł jest carski. Czy możesz dać zdjęcie drugiej strony ?
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Wyczyściłem z ziemi - teraz widać więcej szczegółów - w prawej łapie orzeł trzyma szablę.
baxter7619 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Chyba jednak się pomyliłem. skoro piszesz herb przypominający drabinę z dwoma szczeblami" i teraz jak patrzę na herb na piersi, to może będzie to orzeł austro-węgierski. Herb niewyraźnie widać. Możesz ewentualnie sam porównaćhttp://www.google.pl/search?q=orze%C5%82+austro-w%C4%99gierski&aq=f&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=0Ic_UfW4CaaG4gSN94CoBA&biw=1366&bih=653&sei=0oc_UYihKoSn4ATzx4G4Dwpozostaje tylko problem od czego był ?---------------jak wklejacie link zwróćcie uwagę czy jest na początku https". jak tak, to przed wklejeniem wykasujcie ostatnią literkę s" i link będzie aktywny.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 21:00 12-03-2013
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Do austro-węgierskiego też nie do końca podobny - w większości przypadków w lewej łapie orzeł trzyma jabłko z krzyżem a w drugiej miecz - na moim znaczku jest również miecz natomiast pomarańczowe jabłko wygląda jakby było przebite strzałami na krzyż - nie widzę takich ani w carskich ani w austro-węgierskich. Być może strzały w jabłku oznaczają funkcję żołnierza lub coś takiego. Dodam, że odznaka jest niewielka - jej wymiary to: szerokość 19mm, wysokość 21mm. Dodam, że znalezisko z terenu dawnego zaboru rosyjskiego.
Shluka Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 http://www.sammlerecke.at/patriotika/patrgruppe1.html... któryś tam od góry.Pozdrawiam W
tyfus Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Shulka - super !Panowie ... kolejna prośba ...akurat ten serwis również sprzedaje ... oprócz linku, wklejajcie proszę opis - może być w oryginale, bez polskiego tłumaczenia - tak aby potem było wiadomo o co chodzi.Czyli, cyt.:Patriotisches Abzeichen : Emailabzeichen, ( 32 x 24 mm)Vs : Österreichischer Doppeladler, emailliert, durchbrochen gearbeitet.Rs : Quernadel, Nadel."dzięki :)
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Shluka - wielkie dzięki - to dokładnie taki sam znaczek: http://www.sammlerecke.at/patriotika/images/pat1011.jpgNiestety na tej stronie niewiele mogę się o nim dowiedzieć - gdzie szukać więcej info?
Shluka Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Obawiam się, że nic więcej się nie dowiesz. To jeden z setek wzorów patriotycznych znaczków jakie robiono w tamtym czasie ... Ale znajdka bardzo fajna, gratuluję! :-)
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Patriotisches Abzeichen : Emailabzeichen, ( 19 x 22 mm)Vs : Österreichischer Doppeladler, emailliert, durchbrochen gearbeitet.Rs : senkrechte Nadel wurde einmal ergänzt.z tłumacza google:Patriotyczne: Plakietki emaliowane plakietki, (19 x 22 mm) Vs:. austriacki double eagle emaliowane przebili praca RS: pionowa igła kiedyś dodane.Domyślam się, że emplemat mocowany był za pomocą szpilki - z drugiej strony mojego egzemplarza jest ślad jakby innego mocowania - popatrzcie na poprzednie zdjęcie z tyłem znaczka.
OpryskStonki Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Przepraszam, że pisze post pod postem ale nie ma opcji edycji. Ciesze się, że tak szybko udało się rozpoznać znaczek - dodam, że to moje pierwsze znalezisko, było też kilka boratynek ale są na tyle wytarte że nawet nie ma sensu ich identyfikować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.