toy2005 Napisano 10 Marzec 2013 Autor Share Napisano 10 Marzec 2013 Witam i pozdrawiam wszystkich - jestem perwszy raz na tym forum.Chciałbym skorzystać z waszej wiedzy w trochę nietypowy sposób. Mam stary rower (lata 30) i chciałbym go zachować w oryginalnym lakierze, który jest w niezłym stanie, ale w paru miejscach ma ogniska rdzy. Z rdzą sobie poradze, w taki czy inny sposób, może użyje np. kwasu szczwiowego. Zastanawiam się jak go zakonserwować? Na forach rowerowych pojawiają się tu dwie opcje, olejowanie lub woskowanie - obie są dość nietrwałe oczywiście. Wiem, że w konserwacji używa się metody tanina-paraliod i ew. wosk. Nie spotkałem się jednak z sytuacją żeby ktoś stosował ją na przedmiot częściowo pomalowany. I tu pojawia się moje pytanie - czy któryś z tych środków lub jego rozpuszczalnik będzie reagował z orginalnym lakierem albo chromem? I dwa, czy ta metoda w odniesieniu do roweru, który jest tylko delikatnie powierzchniowo skorodowany nie jest przesadzona? Może zrezygnować z paraliodu albo taniny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 11 Marzec 2013 Share Napisano 11 Marzec 2013 Nie rozumiem o jakim piszesz lakierze czy malowaniu na rewolwerze. chodzi ci o oksydę?Daj lepiej fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toy2005 Napisano 11 Marzec 2013 Autor Share Napisano 11 Marzec 2013 Chodzi mi o oryginalne malowanie. Na zdjęciu widać, że m.in. duża część błotnika będzie wymagała zabezpieczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 11 Marzec 2013 Share Napisano 11 Marzec 2013 Rety, ja przeczytałem- rewolwer...:)Luźną rdzę oskrob, na to daj taninę, te miejsce zrobi się czarne, ładnie scali sie kolorystycznie z farbą. Paraloid całość dobrze zabezpieczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 11 Marzec 2013 Share Napisano 11 Marzec 2013 Głodnemu chleb na myśli ;PWątpię czy samo oskrobanie da pozytywny efekt na dłuższy czas. Niedokładnie usunięta rdza lubi często wracać, nawet na przedmiotach zabezpieczonych taniną i paraloidem, woskiem, etc.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toy2005 Napisano 11 Marzec 2013 Autor Share Napisano 11 Marzec 2013 Dlatego poważnie rozważam kwas szczawiowy. Paraloid dalibyście na wszystko, czyli na oryginalny lakier też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.