sqr Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 Witam! Mam prośbę do kogoś kto ma katalog z taką dokładnie monetką,aby podać dane na jej temat. Chodzi o ':' w tytulaturze na awersie i kropki a raczej ich brak na rewersie przed i po PO LO"
sqr Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 katalogi którymi ja dysponuję niestety nie zawierają takiej odmiany... z góry dzięki sqr
PapaMajk Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Witamhttp://wcn.pl/archive/10486?q=Zygmunt+III+Waza&page=66&sc=price&sm=amoże to pomoże, Pozdrawiam
sigis3 Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Iger K.24.1.a. Nawet interpunkcja się zgadza. a mojej jest 'dwukropek' po III w tytulaturze a w większości jest 'kropka' "Na Twoim też jest kropka. Jest też mniejszy dwukropek obok Snopka/PogoniPozdrawiam
sigis3 Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Iger+K.24.1.a&bav=on.2,or.r_qf.&biw=1050&bih=600&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=S985Uc-RFcjRsgbbzIDYAw
sqr Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 Sigis ja mam monetkę w ręku i po III jest dwukropek... a co na temat kropek po POLO ?? Też mam katalog trojaków Igera i tam niema takiej jak moja ...
sqr Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 ja mam na myśli III na awersie a nie tę z nominału na rewersie
sigis3 Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Obawiam się, że wszystkich odmian interpunkcyjnych (typu kropka zamiast dwukropka, itd.) nie odnotuje chyba żaden katalog, zajrzyj na stronę 7 Igera. Czasem pojawiają się oczywiście różne monety w sprzedaży z dopiskiem katalog... nie notuje" a różnią się jakąś kropką, trudno to traktować poważnie. Ale z drugiej strony zawsze to coś ciut innego niż opisane w katalogu, może cieszyć.Ps. Odmian rewersu było oczywiście więcej, co wynikało z technologii produkcji.
sqr Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 a który katalog monet jest najbardziej rzetelny ?? bo pomiędzy Igerem-Kopickim-Kurpiewskim są czasem spore rozbieżności...
sqr Napisano 8 Marzec 2013 Autor Napisano 8 Marzec 2013 czyli na obecną chwilę mam trojaka R* ;))) HEHE pozzzdro i dzięki
sigis3 Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Nie, no Iger to inna liga. W pozostałych rysunki, nie zdjęcia, i jak się zagłębić to sporo błędów, R-ki też często z sufitu". Trojaki to tylko Iger, bezdyskusyjnie.
sqr Napisano 9 Marzec 2013 Autor Napisano 9 Marzec 2013 z całym szacunkiem dla pana Igera i jego dzieła,ale na stronie 152 i 163 są błędne opisy ...
sigis3 Napisano 9 Marzec 2013 Napisano 9 Marzec 2013 Może i tak, ale masz zdjęcie monety i możesz to wychwycić, porównać ze swoją, dodatkowo coś wypatrzeć. W Kurpiewskim często sam opis, jeśli posiadasz popatrz np. na popularne szóstaki krakowskie ZIIIW. Znajdziesz odmiany literowe (nie interpunkcja)których ja nie widziałem i nie znajdziesz w żadnym archiwum aukcji, a podane są bez R-ki. Ewidentne pomyłki, skądś przepisane, które według mnie nawet nie istnieją. Kopicki nie notuje wielu odmian napisowych, nie wspomnę o interpunkcji, R-ki też często dziwne (dziś oczywiście łatwiej oszacować występowanie danej monety na rynku). No i rysunki, często uproszczone, nie wytrzymują porównania ze zdjęciami, nawet słabszych stanów.
odkrywca72 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Witam kolego sqr pozwolisz że podepnę się do twojego tematu.A mianowicie mój trojak też różni się od innych opisanych z tego roku czyli 1622.Niema dwukropka między DG.PZDR.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.