Skocz do zawartości
  • 0

Wieża Obserwacyjna?

Marcin1944

Pytanie

Napisano

Witam, ostatnio w pobliskim lesie natrafiłem na coś takiego. Sądząc po resztkach drabiny i betonowych fundamentach, wydaje mi się, że jest to pozostałość po jakiejś wieży. Pytanie jakiej i do czego ona służyła?
Znajduje się ona na najwyższym wzniesieniu w okolicy. Poszperałem trochę i udało mi się znaleźć oznaczoną wieżę na mapie datowanej na lata 1944-1952. Próbowałem dopasować układ betonowych podpór do różnych wież obserwacyjnych utrwalonych na zdjęciach, ale za dużo z tego nie wynikło. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Dodam jeszcze, że nie ma wzmianki o wieży w żadnych opracowaniach regionalnych.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam,
Marcin

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam a jakie wojewodztwo bo tez trafilem na takie miejsce i tez sie niedowiedziałem co to taki sam układ betonowych fundamentów i tez na wzniesieniu
Napisano
Tą tezę brałem pod uwagę, ale tak jak napisał Michał, wieże triangulacyjne stawiane były z reguły z drewnianych bali, a tu widać wylewane pod konstrukcje fundamenty.
Napisano
Województwo Mazowieckie - Jabłonna. W bliskiej odległości tego miejsca toczona była bitwa pancerna w 1945 roku, więc domniemywam, że również zakończył się żywot wieży.
Napisano
Większość dzisiejszego dnia spędziłem na poszukiwaniach jakiekolwiek śladu wieży w literaturze, ale niestety na próżno. Jednocześnie doszedłem do wniosku, że na 99% była to wieża triangulacyjna (tak jak wspominaliście). W samym centrum tych fundamentów (co widać zresztą na zdjęciach) jest znak pomiarowy, nad którym bardzo często stawiano wieże.
Także temat chyba wyczerpany. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie