tg13 Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Zaginiony pułk. Zarys wrześniowej historii 7ppLeg autorstwa Piotra Bartoszewskiego. stron 143, format zbliżony do A5.Polecę wszystkim interesującym się historią 7 pułku.Autor dzień po dniu opisuje losy pułku, jego walkę pod Iłżą, dalsze walki na Lubelszczyźnie,a także losy pododdziałów zapasowych wystawianych przez 7 pp. Książka zawiera kilka niepublikowanych nigdzie relacji żołnierzy 7ppLeg oraz krótkie biografie żołnierzy z wrześniowej obsady i ich dalsze losy jeśli udało się je ustalić. To tak w skrócie ,jakby ktoś był zainteresowany treścią.
tg13 Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Ja mam spod lady:) Podam Wam namiar na autora : pmbart@wp.eu
bjar_1 Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Tommy - wiela jest o I./7 i walce na linii rz. Krasnej?
tg13 Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Przy okazji może ktoś ma coś więcej informacji o mjr Sochackim (kwatermistrz 7ppLeg. , w czasie wojny dowódca batalionu marszowego)?Pewna fotografia która otrzymałem wiele lat temu z opisem że przedstawia płk Muzykę w czasie defilady w Chełmie po konfrontacji z fotografią mjr Sochackiego z w/w publikacji okazała się przedstawiać jednak tego ostatniego. Stąd moje zainteresowanie jego osobą.pozdr Tommy
tg13 Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Bjar -> Wiesz, że zawsze czytam książki z perspektywy bitwy iłżeckiej:)No to spojrzę pod katem walk pod Krasną :Jest rozkaz mjr Grabińskiego do obrony:I Zadanie: jeszcze w dniu dzisiejszym zorganizować obronę w laskach m. Krasna, zamykając drogę prowadzącą z Częstochowy do szosy Skrażysko- Radom. Bronić nakazanego rejonu, aż do dalszych rozkazów.Sąsiadów na razie nie ma.II Położenie własne:......"i jeszcze ze 3 strony dotyczące tych walk.
Nadwojciech Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 Temat przerobiony". :)Skromna objętościowo ale bardzo ciekawa lektura.Polecam.Tommy,dzięki za info.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.