Skocz do zawartości
  • 0

legitymacja Hitlerjugend

LEWY

Pytanie

Napisano

Witam i proszę o pomoc w sprawie tej legitymacji HJ. Na pieczątce na zdjęciu jest napisane GLOGAU, miejsce zamieszkania dziewczyny ze zdjęcia to coś w stylu VULKAU, a sam dokument został wydany w MUNCHEN. Wszystko jest w porządku czy moje wątpliwości są uzasadnione? Poza tym okrągła pieczątka ze zdjęcia jest dziwnie świeża" w porównaniu z pozostałymi, które są wyblakłe, miejscami nawet bardzo...
pozdrawiam

LEWY

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po prawej na dole tez jest ten sam podpis,wskazuje to na kopie niestety,zerznietą z mojego orginalnego dokumentu,tak mi sie wydaje
Napisano
Lincoln, dzięki za zdjęcia. Jedno nam się wyjaśniło, legitymacje były drukowane w MUNCHEN (Monachium) i dlatego to miasto jest wpisane jako miejsce wydania. Podpis, co do którego masz wątpliwości brzmi SCHIRACH. Chodzi o Baldura von Schiracha, który był dowódca Hitlerjugend. Podpisy są identyczne, bo to moim zdaniem faksymile, przecież nie podpisywał osobiście tylu legitymacji. Na znalezionych w sieci innych tego typu dokumentach także jest MUNCHEN, SCHIRACH i ten podpis w prawym dolnym rogu.

Pozostaje kwestia okrągłej pieczątki ze zdjęcia dziewczyny...

LEWY
Napisano
ridik76 to osoba z Głogowa (GLOGAU), tak jak na pieczątce i nie jest Czechem. Nie kupiłem tej legitymacji, jest w tej chwili na allegro...
Napisano

Witam i proszę o pomoc w sprawie tej legitymacji HJ. Na pieczątce na zdjęciu jest napisane GLOGAU, miejsce zamieszkania dziewczyny ze zdjęcia to coś w stylu VULKAU, a sam dokument został wydany w MUNCHEN. Wszystko jest w porządku czy moje wątpliwości są uzasadnione? Poza tym okrągła pieczątka ze zdjęcia jest dziwnie świeża" w porównaniu z pozostałymi, które są wyblakłe, miejscami nawet bardzo...
pozdrawiam

LEWY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie