rudylisek Napisano 5 Luty 2013 Autor Napisano 5 Luty 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji. Średnica ok 17 mm
sigis3 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Przyjąłbym założenie, że to falsyfikat półgrosza jagiellońskiego (czyli srebrzona miedź). Trzeba by delikatnie podczyścić, może to się potwierdzi.
Von aceG350 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Sigis .. a nie wydaję Ci się że to żeton??http://www.colchestertreasurehunting.co.uk/J/jettons.htm
sigis3 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Może, w tym stanie, bez podczyszczenia to zgadywanka. Ale przynajmniej są jakieś dwa przypuszczenia, które można weryfikować po podczyszczeniu. Pytanie też, gdzie ten krążek został znaleziony.
rudylisek Napisano 6 Luty 2013 Autor Napisano 6 Luty 2013 Dziękuję za pomoc :)Podczyszczę jeszcze ową monetkę i wstawię nowe fotki.Pozdrawiam
rudylisek Napisano 6 Luty 2013 Autor Napisano 6 Luty 2013 Aha.... Monetka znaleziona w okolicach Szczecina
sigis3 Napisano 6 Luty 2013 Napisano 6 Luty 2013 Miejsce znalezienia dużo zmienia. Prawdopodobieństwo, że to półgrosz jest małe, może faktycznie jakiś żeton (chyba, że jednak srebro). Możesz też ładować większe zdjęcia.
rudylisek Napisano 9 Luty 2013 Autor Napisano 9 Luty 2013 Podczyściłem trochę monetkę w płynie firmy Leuchtturm". Może coś pomoże...
kopijnik2 Napisano 9 Luty 2013 Napisano 9 Luty 2013 jeżeli podczyściłeś - to sprawdź czy Ci się fotki nie pomyliły...bo efektu nie widaćczylinowe fotki nic nie wniosłyszczotka zębowa"woda z ludwikiem-------------oświetlenie boczne 30 stopni do płaszczyzny monetydobrze ustawiona ostrośćfotka obrót 60 stopnifotkaitd.
rudylisek Napisano 9 Luty 2013 Autor Napisano 9 Luty 2013 Monetka moczyła się ok. tygodnia... Fotki robię na skanerze.Szkoda że nic nie pomogło. Potraktuję ją teraz po partyzancku" - tak jak mówisz, szczota i może coś pomoże...
kopijnik2 Napisano 9 Luty 2013 Napisano 9 Luty 2013 na skanerze podnieś rozdzielczość do 600 dpiużyj czarnej kartki jako tła
rudylisek Napisano 10 Luty 2013 Autor Napisano 10 Luty 2013 Monetę czyściłem gąbką z pastą do pucowania srebra. Dało jakiś efekt, przynajmniej widać że to sreberko. Nie chcę jednak przesadzić aby jej nie zniszczyć.Tak swoją drogą: te cudowne" płyny ze sklepów numizmatycznych to o kant... ucha tylko rozbić. Do niczego się nie nadają, tylko niepotrzebna strata funduszy.
sigis3 Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 Nie pucuj już więcej. Teraz cierpliwości, bo moneta rzadkaPOMORZE ZACHODNIE - Bogusław II 1187-1220 i Kazimierz II 1187-1219 - denar, Szczecin, Aw: Krzyż w ozdobnej rozecie, wokoło BVCECELLVLF, Rw: Trójwieżowy budynek, wokoło CET...NEST, 0.57 g, Dbg. 7, rzadki"http://www.wcn.pl/archive/44_0138?q=szczecin+bogus%C5%82awGratuluję..........Ps. Zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia. Widać jak ważne przy identyfikacji.
rudylisek Napisano 10 Luty 2013 Autor Napisano 10 Luty 2013 Bardzo dziękuję za pomoc :) Nie ukrywam że informacja o monecie dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem. Najfajniejsze jest również to że inspiruje mnie i moich znajomych do poszukiwania informacji historycznych z owego okresu dotyczących Pomorza Zach.Podbudowany dzisiejszymi nowościami znów trafiłem na pole gdzie była 1-sza moneta... I bomba! Na mojej drodze była druga, taka sama (ta ma krzywe bicie w mennicy).... :)))))))))Szczęście trzeba jednak łapać za (rudy) ogon!Pozdrawiam i życzę fajnych znalezisk :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.