sza.man Napisano 1 Luty 2013 Autor Napisano 1 Luty 2013 Kiedyś zerwał mi się kabel od słuchawek; przylutowałem go za pomocą ołowiu z wykopanej świeżo kuli i rozgrzanego gwoździa jako lutownicy.Ku mojemu zdziwieniu wszystko działa już X lat.Pytanie laickie i infantylne, ale się nie znam: dlaczego nie używa się powszechnie ołowiu do lutowania?
stepmar Napisano 1 Luty 2013 Napisano 1 Luty 2013 Ależ używa!Tyle że nie samego lecz stopu z cyną.Metale ciężkie z uwagi na ich toksyczność sąsukcesywnie usuwane, zastępowane.
Pablooos Napisano 1 Luty 2013 Napisano 1 Luty 2013 Sam ołów jako metal jest toksyczny. Jeszcze w latach 90-tych produkowano rury do wody z ołowiu, dzisiaj sie juz chyba wogole takich nie robi. A swoja droga ołow w polaczeniu z wilgocią utlenia się a cyna nie !
fuks_ag Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Lutowanie_bezo%C5%82owiowe Czego nie zakazuje ue?? No właśnie w samochodzie ciężarki też ołowiane są beee (nowe auta)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.