traper6 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Napisano 31 Styczeń 2013 Wskutek użytkowania rozszczelniła mi się cewka. W suchym terenie pracuje bez zarzutu, ale jak złapie troszkę wilgoci, to po rybach. Cały czas wyje.Okleiłem to taśmą izolacyjną, ale nie pomaga.Ktoś mi mówił że są jakieś środki w sprayu CHYBA do uszczelniania silników.Jak się takie preparaty nazywają (nazwy). A może mi ktoś polecić inne rozwiązanie?Sprawa jest dla mnie bardzo pilna. Proszę o szybką odpowiedź.
psg-1 Napisano 31 Styczeń 2013 Napisano 31 Styczeń 2013 witamsłyszałem że poksyliną można ale nie w każdym przypadku i oczywiście cewkę trzeba odpowiednio wygrzać przed klejeniem,a jak to nie zadziała to tylko serwis.wstaw zdjęcia cewki i miejsce w którym się rozszczelniła czy też pękła.
front Napisano 31 Styczeń 2013 Napisano 31 Styczeń 2013 A później można załatać silikonem. Mi pomogło.
Marek1968 Napisano 1 Luty 2013 Napisano 1 Luty 2013 Jest wiele sposobów i środków do tego typu napraw. Zależy to od materiału obudowy i miejsca uszkodzenia. Tak jak napisał już ktoś wyżej, należy cewkę wysuszyć, żeby nie została w niej woda, następnie dobrze przygotować miejsce naprawy ( wyczyścić, odtłuścić, czasami usunąć część uszkodzonej powierzchni). Jednym ze specyfików doskonale nadających się do tego typu napraw jest SIKAFLEKS 221 - poczytaj sobie o nim na necie. Nigdy nie naprawiałem nim cewki, ale miałem z nim do czynienia i wiem co potrafi- elastyczna, wytrzymała masa, jak twarda guma. Cena to ok. 25 zł. Kleją tym szyby samochodowe do karoserii.Myślę też , ze nie będzie powodował żadnych zakłóceń w pracy wykrywacza.
pterodaktyl Napisano 3 Luty 2013 Napisano 3 Luty 2013 Poxylina , Poxipol nie nadają się , ponieważ zawierają mielone aluminium.Natomiast Sikaflex nadaje się jak najbardziej : w miarę możliwości (przemyć Sika 205) dodatkowo można nanieść film z Sika 215 (jak ktoś ma dostęp). Sam Sikaflex może nie wytrzymać naprężeń (dużo zależy od powierzchni klejenia).Najtańszy , dostępny , sprawdzony i jak najbardziej się nadaje , to dwu-składnikowy : Technicoll 7710. (ok. 10 zł).Przed klejeniem sondę wygrzać jak najdłużej i sprawdzić najpierw czy pomogło : i dopiero uszczelnić.
mariusz12348 Napisano 3 Luty 2013 Napisano 3 Luty 2013 sika jak najbardziej tylko nie 221 a 265 jest do klejenia szyb , i to będzie najlepsze rozwiązanie do tego potraktuj miejsce rozszczelnienia aktywatorem i primerem coby lepiej sie związało z podłożem i nie rozkleiło .Ewentualnie kup w sklepie zestaw do klejenia szyb samochodowych będzie taniej
WykoP2411+ Napisano 3 Luty 2013 Napisano 3 Luty 2013 Mniej wymagający jest ,,Reinzosil,, stosowany do silników zamiast uszczelek,ktoś na forum już to stosował z dobrym skutkiem.Łapie też na tłuste.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.