april_86 Napisano 27 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2013 witam, ma ktos pomysł na usuniecie czerwono-zielonych wykwitów z monety? Są bardzo twarde i po oliwie nie schodzą. Chciałbym zachować patynę. Może jakaś polerka do paznokci i delikatne spiłowanie ich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 trzeba określić z jakiego metalu jest wykonana moneta miedz ,żelazo,srebro ,itp.a następnie zobacz w internecie- monety -konserwacja,czyszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 27 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2013 to brązszukałem, ale myślałem że może ktoś ma jeszcze jakieś sposoby - kiedyś zniszczyłem monety używając sposobów internetowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 Wbrew pozorom, zadanie nie jest łatwe. Znajdziesz sporo sposobów na usunięcie nalotu, gdzie jednocześnie szlag trafi patynę. Tu tylko czyszzczenie mechaniczne. lupa, skrobaczki i dobra wprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Styczeń 2013 Share Napisano 27 Styczeń 2013 Namocz w czymś tłustym. Za miesiąc dwa jak nalot zmięknie lupka i wykłaczka.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 27 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2013 moczyłem w oliwce już ponad tydzień. wykałaczki się zcierają a to dziadostwo nadal nie chce popuścic... chyba kupię jakąs polerkę do paznokci i to delikatnie zdrapię. Prawdopodobnie pod spodem bedzie czerwona plama ale spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 29 Styczeń 2013 Share Napisano 29 Styczeń 2013 Tydzień to za krótko.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 29 Styczeń 2013 Share Napisano 29 Styczeń 2013 myśle że raczej ich nie usuniesz przynajmniej w sposób w miarę normalny bo to ju spora korozja usuwając je zniszczysz monetke to jest bardzo twarde pod spodem pewnie benda wzery mysle ze nawet elektro tych wykwitów nie usunie mozna mechanicznie spiłowac ale jaki sens bedzie tyko gorzej wygladac ja bym tego nie robił to i tak bezwartosciowa monetka jesli chodzi o finanse ma jedynie wartość sentymentalną i historyczną jest swojego rodzaju ciekawostka trofeum znajdziesz lub kupisz sobie ładniejsze to pospolita monetka więc zachowaj urok jej i wież mi o wiele ładniej będzie wyglądać tak ż z wydrapanymi dziurami bo patyny to pod tym juz nie uwidzisz na 90% a niemając specjalistycznych preparatów zniszczysz jej walory estetyczne i nic juz nie pozostanie ochłon i daj na luz mozesz jeszcze spróbować na kilka miesięcy a nawet rok do oliwki to moze cos zmieknie ale małe szanse pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.