huk 100 Napisano 17 Styczeń 2013 Share Napisano 17 Styczeń 2013 Linka do poprzedniej części :)http://odkrywca.pl/kolekcje-klamer-vol-xv,710096.html#710096 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2013 Uważam że jest to hit ostatnich lat :) klamra Pruska I wś cynkowa !!! jeżeli macie jakieś informacje na jej temat byłbym wdzięczny -pozdro :)http://myvimu.com/exhibit/49475217-klamra-pruska-zastepcza-unikat-cynkowa#comment_0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2013 ale cisza aż głupio :) wypstrykaliście się z klamer ? to ja pokaże klamry z MWB Z Łodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2013 kopie wymieszane z oryginałami - a jak zapytałem o cenę jednej z oryginalnych to cena dwa razy większa niż w Rajchu heheheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 31 Styczeń 2013 Share Napisano 31 Styczeń 2013 Były też inne na MWB.. nawet alle przebijał;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 1 Luty 2013 Autor Share Napisano 1 Luty 2013 ale w innym miejscu zobaczyłem taką klamerkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 1 Luty 2013 Share Napisano 1 Luty 2013 i kupiłeś ;]cóż to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 1 Luty 2013 Autor Share Napisano 1 Luty 2013 nie wiem czy była na sprzedaż właściciel miał inne obok - po owocnej i miłej rozmowie pozwolił mi ją sfotografować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 Huk 100 , czy mozesz pokazac rewers tej cynkowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 przy okazji pokaze kilka moich Prusaczkow M 15 i M 16 - moze I popularne , lecz te wojenne produkty najbardziej mnie pociagaja - idealnie oddaja okres przemian , oszczednosci i pragmatyzmu - zanikanie resztek koloru i blysku minionych epok ,a poczatek nowoczesnego , szrozielonego juz tylko zolnierza ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 tym razem sie udalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 kilka sposrod moich pruskich , od M 1847 do M 1895 dla porownania z wyjsciowymi i tzw. prywatnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 tu chcialbym by koledzy zwrocili uwage nie tylko na roznice w materiale i tloczeniu lecz takze rozmiarze oraz wykonaniu zapiecia ( hak , widelki{kilka rodzajow wsrod wielu spotykanych} , zacisk ) oraz jedno lub dwuelementowsc tychze . Zestawilem je w sposob dajacy w moim przekonaniu najlepsza mozliwosc zauwazenia powyzszych roznic mimo dosc slabego zdjecia ... I tak w srodku typowa M 95 - ladnie sygnowana DRGM -ka jako odniesienie dla reszty . na godz. trzeciej staruszka M 1847 ; na godz. szostej - mosiezna ze stalowym rondlem tzw. wyjsciowa - prywatny zakup ; na godz. dziewiatej jednoelementowa , mosiezna bazujaca na modelu 1895 , lecz nieco szerssza ( delikatne widelki lutowane bezposrednio do slupka ) oraz na godz. 12 nieco krotsza , tej samej szerokosci , dwuelementowa wyjsciowka wykonana z alpaki . Jesli ktorys z kolegow dysponuje jakimis materialami dotyczacymi dwoch ostatnich , bylbym bardzo wdzieczny . z gory dziekuje za wsszelkie , nawet bardzo krytyczne komentarze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 i jeszcze fotka z widokiem rewersow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 ... wybaczcie , dosc slabo mi wychodzi dodawanie postow z fotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 ładne zestwy;-] ..pytnanko do kol countaries -- dobrze widze ze posiadasz równiez cynkową?? czy to stalówka?? kol. Huk widział na MWB pruska stalową?? niestety nie udało mi sie zrobic foto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 NIestety kolego cynkowej , ani tez zadnej z podobnego stopunie posiadam - sorry za fotki . to tylko efekt ocynku - na niektorych z nich sprawiajacy takie wrazenie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 ... a na niektorych odcien farby. mam ich kilka wiecej - staram sie ostatnio podazac za farba" - jej kolorami I odcieniami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Luty 2013 Autor Share Napisano 2 Luty 2013 witam kolegę countaries klamerki fajne :) co do cynkowej pruskiej to kliknij w link który jest niżej w poście o tej klamrze , daj rewers klamry telegrafistów i fotki boków -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Luty 2013 Autor Share Napisano 2 Luty 2013 mam pytanie dlaczego kolega twierdzi że klamry M-95 z nakładkami to klamry wyjściowe ? masz jakieś dowody na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 Przepraszam , nie wyrazilem sie dosc jasno - absolutnie M 95 jest typowa klamra uzywana zarowno w polu jak i garnizonie - slusznie kolega zauwaza - to co chcialem powiedziec , to to , ze byly klamry bazujace na tym modelu , ktore mialy staranniejsze wykonanie lub/i delikatniejsza lub zupelnie inna konstrukcje , a czasem nieco inne , lekko odbiegajace wymiary . M 95 , ktora pokazalem w srodku jak najbardziej jest typowa bojowa klamra oraz M47 jako starszy wciaz uzywane model ( chocby w Landsturmie i nie tylko ). chcialem by traktujac ja jako odniesienie zwrocic uwage na owe subtelne roznice w wymiarze ( wys i/lub szer ) oraz materiale i wykonaniu . pozdrawiam serdecznie ps. tyl elegrafisty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 mowiac o wyjsciowych mam na mysli te na godz 6 , 9 , 12 A tu zblizenie mocowania kolowrotka/ szpuli na klamrze telegrafistow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 widelki lutowane bezposrednio do tulejki na trzpieniu ( na telegraficznych spotyka sie tez jak na innych zwlaszcza M16 gdzie ruchoma tuleja tworzy jakby plaszcz spod ktorego wystaja widelki - zupelnie jak w drugowojennych ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 zblizenie nita mocujacego tuleje . Wracajac do mocowania bebna / szpuli na klamrze - to jest to jeden z elementow po ktorych do niedawna mozna bylo latwo odrzucic kopie wegierskie , popularne od lat dziewiecdziesiatych . Sposob nitowania oraz niewlasciwe rozmieszczenie podladek dyskwalifikowalo je mimo ogolnie bardzo starannego wykonania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Share Napisano 2 Luty 2013 wracajac do klamry cynkowej , ktora pokazal kolega Huk 100 - to istotnie mimo nie najlepszego stanu jest to HIT ! Sa one bardzo rzadkie i to z kilku powodow . Wyprodukowane niewielkie ich serie spotkaly sie z duza krytyka wladz wojskowych z uwagi na bardzo slaba trwalosc , w zwiazku z czym szybko zaprzestano dalszej produkcji. czesc byla wycofana , a czesc jak to bywa donoszono i rowniez prktycznie przestaly istniec . Nie mam wiadomosci ,czy uzywaly ich wszystkie ksiestwa i krolestwa - na pewno Prusy oraz Saksonia . Przyklad tej ostatniej znajduje sie w ksiazce P.Nash'a German Belt Buckles 1845 -1945 " - jest ona okreslona ( material z ktorego zostala wykonana) jako PEWTER - czyli stop wykonany z cyny , olowiu , niewielkiej ilosci miedzi i / lub antymonu . Stop bardzo czesto spotykany zwlaszcza przez ostatnie 3 stulecia przy produkcji galanteri stolowej ( naczynia - dzbanki do kawy ,mleczniki , cukiernice oraz sztucce ). Nieliczne spotykane egzemplarze klamer wykonanych z tego material maja dokladnie te same typy uszkodzen uzytkowych - naderwane lub wrecz rozerwane gniazdo na hak pasa . Koncze panowie te moje wywody - bo nie chce zyskac opini grafomana albo co gorsza graMOFONA !!! badz co badz gratuluje ciekawej klamry !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.