huk 100 Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Linka do poprzedniej części :)http://odkrywca.pl/kolekcje-klamer-vol-xv,710096.html#710096
huk 100 Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Napisano 17 Styczeń 2013 Uważam że jest to hit ostatnich lat :) klamra Pruska I wś cynkowa !!! jeżeli macie jakieś informacje na jej temat byłbym wdzięczny -pozdro :)http://myvimu.com/exhibit/49475217-klamra-pruska-zastepcza-unikat-cynkowa#comment_0
huk 100 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Napisano 31 Styczeń 2013 ale cisza aż głupio :) wypstrykaliście się z klamer ? to ja pokaże klamry z MWB Z Łodzi :)
huk 100 Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Napisano 31 Styczeń 2013 kopie wymieszane z oryginałami - a jak zapytałem o cenę jednej z oryginalnych to cena dwa razy większa niż w Rajchu heheheh
jarat88 Napisano 31 Styczeń 2013 Napisano 31 Styczeń 2013 Były też inne na MWB.. nawet alle przebijał;-]
huk 100 Napisano 1 Luty 2013 Autor Napisano 1 Luty 2013 ale w innym miejscu zobaczyłem taką klamerkę :)
huk 100 Napisano 1 Luty 2013 Autor Napisano 1 Luty 2013 nie wiem czy była na sprzedaż właściciel miał inne obok - po owocnej i miłej rozmowie pozwolił mi ją sfotografować :)
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 Huk 100 , czy mozesz pokazac rewers tej cynkowej ?
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 przy okazji pokaze kilka moich Prusaczkow M 15 i M 16 - moze I popularne , lecz te wojenne produkty najbardziej mnie pociagaja - idealnie oddaja okres przemian , oszczednosci i pragmatyzmu - zanikanie resztek koloru i blysku minionych epok ,a poczatek nowoczesnego , szrozielonego juz tylko zolnierza ...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 kilka sposrod moich pruskich , od M 1847 do M 1895 dla porownania z wyjsciowymi i tzw. prywatnymi
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 tu chcialbym by koledzy zwrocili uwage nie tylko na roznice w materiale i tloczeniu lecz takze rozmiarze oraz wykonaniu zapiecia ( hak , widelki{kilka rodzajow wsrod wielu spotykanych} , zacisk ) oraz jedno lub dwuelementowsc tychze . Zestawilem je w sposob dajacy w moim przekonaniu najlepsza mozliwosc zauwazenia powyzszych roznic mimo dosc slabego zdjecia ... I tak w srodku typowa M 95 - ladnie sygnowana DRGM -ka jako odniesienie dla reszty . na godz. trzeciej staruszka M 1847 ; na godz. szostej - mosiezna ze stalowym rondlem tzw. wyjsciowa - prywatny zakup ; na godz. dziewiatej jednoelementowa , mosiezna bazujaca na modelu 1895 , lecz nieco szerssza ( delikatne widelki lutowane bezposrednio do slupka ) oraz na godz. 12 nieco krotsza , tej samej szerokosci , dwuelementowa wyjsciowka wykonana z alpaki . Jesli ktorys z kolegow dysponuje jakimis materialami dotyczacymi dwoch ostatnich , bylbym bardzo wdzieczny . z gory dziekuje za wsszelkie , nawet bardzo krytyczne komentarze .
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 ... wybaczcie , dosc slabo mi wychodzi dodawanie postow z fotkami
jarat88 Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 ładne zestwy;-] ..pytnanko do kol countaries -- dobrze widze ze posiadasz równiez cynkową?? czy to stalówka?? kol. Huk widział na MWB pruska stalową?? niestety nie udało mi sie zrobic foto...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 NIestety kolego cynkowej , ani tez zadnej z podobnego stopunie posiadam - sorry za fotki . to tylko efekt ocynku - na niektorych z nich sprawiajacy takie wrazenie ...
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 ... a na niektorych odcien farby. mam ich kilka wiecej - staram sie ostatnio podazac za farba" - jej kolorami I odcieniami .
huk 100 Napisano 2 Luty 2013 Autor Napisano 2 Luty 2013 witam kolegę countaries klamerki fajne :) co do cynkowej pruskiej to kliknij w link który jest niżej w poście o tej klamrze , daj rewers klamry telegrafistów i fotki boków -pozdro
huk 100 Napisano 2 Luty 2013 Autor Napisano 2 Luty 2013 mam pytanie dlaczego kolega twierdzi że klamry M-95 z nakładkami to klamry wyjściowe ? masz jakieś dowody na to ?
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 Przepraszam , nie wyrazilem sie dosc jasno - absolutnie M 95 jest typowa klamra uzywana zarowno w polu jak i garnizonie - slusznie kolega zauwaza - to co chcialem powiedziec , to to , ze byly klamry bazujace na tym modelu , ktore mialy staranniejsze wykonanie lub/i delikatniejsza lub zupelnie inna konstrukcje , a czasem nieco inne , lekko odbiegajace wymiary . M 95 , ktora pokazalem w srodku jak najbardziej jest typowa bojowa klamra oraz M47 jako starszy wciaz uzywane model ( chocby w Landsturmie i nie tylko ). chcialem by traktujac ja jako odniesienie zwrocic uwage na owe subtelne roznice w wymiarze ( wys i/lub szer ) oraz materiale i wykonaniu . pozdrawiam serdecznie ps. tyl elegrafisty"
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 mowiac o wyjsciowych mam na mysli te na godz 6 , 9 , 12 A tu zblizenie mocowania kolowrotka/ szpuli na klamrze telegrafistow
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 widelki lutowane bezposrednio do tulejki na trzpieniu ( na telegraficznych spotyka sie tez jak na innych zwlaszcza M16 gdzie ruchoma tuleja tworzy jakby plaszcz spod ktorego wystaja widelki - zupelnie jak w drugowojennych )
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 zblizenie nita mocujacego tuleje . Wracajac do mocowania bebna / szpuli na klamrze - to jest to jeden z elementow po ktorych do niedawna mozna bylo latwo odrzucic kopie wegierskie , popularne od lat dziewiecdziesiatych . Sposob nitowania oraz niewlasciwe rozmieszczenie podladek dyskwalifikowalo je mimo ogolnie bardzo starannego wykonania .
countaries Napisano 2 Luty 2013 Napisano 2 Luty 2013 wracajac do klamry cynkowej , ktora pokazal kolega Huk 100 - to istotnie mimo nie najlepszego stanu jest to HIT ! Sa one bardzo rzadkie i to z kilku powodow . Wyprodukowane niewielkie ich serie spotkaly sie z duza krytyka wladz wojskowych z uwagi na bardzo slaba trwalosc , w zwiazku z czym szybko zaprzestano dalszej produkcji. czesc byla wycofana , a czesc jak to bywa donoszono i rowniez prktycznie przestaly istniec . Nie mam wiadomosci ,czy uzywaly ich wszystkie ksiestwa i krolestwa - na pewno Prusy oraz Saksonia . Przyklad tej ostatniej znajduje sie w ksiazce P.Nash'a German Belt Buckles 1845 -1945 " - jest ona okreslona ( material z ktorego zostala wykonana) jako PEWTER - czyli stop wykonany z cyny , olowiu , niewielkiej ilosci miedzi i / lub antymonu . Stop bardzo czesto spotykany zwlaszcza przez ostatnie 3 stulecia przy produkcji galanteri stolowej ( naczynia - dzbanki do kawy ,mleczniki , cukiernice oraz sztucce ). Nieliczne spotykane egzemplarze klamer wykonanych z tego material maja dokladnie te same typy uszkodzen uzytkowych - naderwane lub wrecz rozerwane gniazdo na hak pasa . Koncze panowie te moje wywody - bo nie chce zyskac opini grafomana albo co gorsza graMOFONA !!! badz co badz gratuluje ciekawej klamry !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.