Skocz do zawartości

3 Dziwne GUZIKI / GUZIK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem trochę guzików na giełdzie i te 3 nie udało mi się zidentyfikować. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Ten trzeci wydaje się być pruski, ale korona jakaś się dziwna wydaje.

Napisano
1. guzik z syrenką - tu toczyła się dyskusja :

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=521490

i bardziej przychylam się do sugestii kopiego, czyli cyt. :
graficznie - Dwudziestolecie - Lub wczesne 50-te
XIX w - odrzucam"

zauważmy, że syrenka jest w centrum - symbol stolicy i województwa. otacza ją dodatkowo 9 herbów, co łącznie daje nam 10. W jakim okresie podział terytorialny Polski składał się z 10 województw ? Ja się domyślam ... i można to znaleźć. Oczywiście to są tylko moje rozważania, które niekoniecznie muszą być trafne.

2. Guzik środkowy z płomieniami" - przedwojenny, polski guzik straży pożarnej. Sygnatur całych nie widzę, ale domyślam się, że to : MARS B.G.Ł.
B. G. Ł. - Bronisław Grabski Łódź

3. Guzik z koroną. guzik noszony przez żołnierzy węgierskich w okresie między I i II Wojną Światową. Na awersie charakterystyczna korona św. Stefana.

tyle ode mnie :)
Napisano
Czy mógłbyś zrobic zbliżenie guzika z syrenką-szczególnie na herby wokół niej.
Guzik nie jest raczej urzędniczy.Bardziej okolicznościowy- z okazji jakiejś wspólpracy międzymiastowej?
Niestety bez rozpoznania pozostałyzh herbów,będzie trudne określenie co to była za okazja.
Ja tam rozpoznaję jedynie herb Kielc i Gdańska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie