czerkies Napisano 16 Styczeń 2013 Autor Napisano 16 Styczeń 2013 Witam, kupiłem trochę guzików na giełdzie i te 3 nie udało mi się zidentyfikować. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Ten trzeci wydaje się być pruski, ale korona jakaś się dziwna wydaje.
tyfus Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 1. guzik z syrenką - tu toczyła się dyskusja :http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=521490i bardziej przychylam się do sugestii kopiego, czyli cyt. :graficznie - Dwudziestolecie - Lub wczesne 50-te XIX w - odrzucam"zauważmy, że syrenka jest w centrum - symbol stolicy i województwa. otacza ją dodatkowo 9 herbów, co łącznie daje nam 10. W jakim okresie podział terytorialny Polski składał się z 10 województw ? Ja się domyślam ... i można to znaleźć. Oczywiście to są tylko moje rozważania, które niekoniecznie muszą być trafne.2. Guzik środkowy z płomieniami" - przedwojenny, polski guzik straży pożarnej. Sygnatur całych nie widzę, ale domyślam się, że to : MARS B.G.Ł. B. G. Ł. - Bronisław Grabski Łódź3. Guzik z koroną. guzik noszony przez żołnierzy węgierskich w okresie między I i II Wojną Światową. Na awersie charakterystyczna korona św. Stefana.tyle ode mnie :)
Jacek.Ant. Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 2 guzik-raczej nie strażacki.Tutaj więcej o nim:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=647100#1091930
czerkies Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Napisano 17 Styczeń 2013 Właśnie, guziki strażackie miały koła i płomienie, a ten ma jakby skrzydła...? Ten guzik z syrenką jest urzędniczy?Pozdrawiam!
Jacek.Ant. Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Czy mógłbyś zrobic zbliżenie guzika z syrenką-szczególnie na herby wokół niej.Guzik nie jest raczej urzędniczy.Bardziej okolicznościowy- z okazji jakiejś wspólpracy międzymiastowej?Niestety bez rozpoznania pozostałyzh herbów,będzie trudne określenie co to była za okazja.Ja tam rozpoznaję jedynie herb Kielc i Gdańska.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.