Manierkarz Napisano 14 Styczeń 2013 Autor Napisano 14 Styczeń 2013 Witam !Niestety mało jest informacji o żandarmerii wojskowej 2rp w internecie. Interesują mnie zadania i obowiązki żandarma/żandarmerii w czasie powyższej wojny. Mój pradziadek służył w stopniu sierżanta na froncie. Podobno walczył w Bitwie Warszawskiej - słyszałem, że pare dywizjonów wysłano na front ale nie wiem czy są to pewne informacje. Pradziadek opowiadał,że brał siłą chłopów ze wsi do wojska i tu ciekawostka - podobno" gdy w natarciu ktoś się ociągał to jak to mówił za dupe i do przodu.Jeśli ktoś zna jakieś ciekawą literaturę na ten temat to prosiłbym o jakieś tytuły.Pozdrawiam i proszę o pomoc :)
Manierkarz Napisano 14 Styczeń 2013 Autor Napisano 14 Styczeń 2013 PS:Połknąłem" jedno pare słów:- Pradziadek służył w stopniu sierżanta w 7 dywizjonie żandarmerii z Poznania.
Einherjer Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Skan z książki Żandarmeria wojskowa 1921-1939"E.Jaroszuk.
Einherjer Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 Tyle jest w książce, która według tytułu nie obejmuje działań wojennych.
rjp71 Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Oprócz Jaroszuka , polecam : -Żandarmeria - organ bezpieczeństwa armii 1918-1945" Jan Suliński -Żandarmeria Wojska Polskiego II Rzeczypospolitej" Grzegorz Ratajczyk -15 lat Żandarmerii Wojskowej III RP" -praca zbiorowa Powyższe pozycje pojawiają się na znanym serwisie aukcyjnym" :) Informacji, których poszukujesz wcale nie jest tak mało. W w.w. książkach jest podana w miarę ( jak na, tak niszowy temat) , bogata bibliografia. Nic tylko szukać. Mało , a nawet bardzo mało jest informacji na temat żandarmerii w Wojsku Polskim na wschodzie , tzw. LWP. Mój dziadek był zastępcą d-cy plutonu w II Dywizjonie Żandarmerii w 1939 r.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.