xen Napisano 13 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2013 Witam.Koledzy przeszukałem całe google ale jakoś nie mogę znaleźć żadnych informacji dotyczących potyczek z okresu IWŚ właśnie w tych obszarach (linia Radom/Przysucha/Opoczno/Końskie/Szydłowiec) po prostu nie ogarniam.Nie chodzi mi o to, żeby miejscówek nabić czy coś, po prostu chce się doszkolić" w tym okresie historycznym na moim terenie (głównie Przysucha).Proszę jakieś dobre dusze o pomoc, mapy wskazówki, literaturę pomocniczą itd :)Dziać się coś musiało, bo i mogiłka w lesie jest, i swego czasu łuski od mannlischera wyszły w PRZYPADKOWYM miejscu.Z góry danke za pomoc :)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 13 Styczeń 2013 Share Napisano 13 Styczeń 2013 księgarnia odkrywcy-wojny ,batalie potyczki-str.18 //z frontu polskiego I wojna w oczach bezpośrednich uczestników walk//u góry strony będą tematy -kliknij Iwojna otworzą się strony w temacie.podobno jakiś czas front stał pod przedborzem ,w okolicy końskich są jeszcze ślady stanowisk artyleryjskich z I wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 witam,jestem z Szydłowca, wiem, że w czasie I wojny światowej Szydłowiec znalazł się pod okupacją austriacką. W październiku 1914 roku wojska austriackie wysadziły wieżę ratusza i uszkodziły kościół farny. Czy posiadacie może jakieś informacje na temat historii tego okresu w związku z miastem? Byłbym bardzo wdzięczny za nie, a także za skany starych zdjęć miasta i okolic (nie z internetu, te są łatwo dostępne:) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 25 Styczeń 2013 Share Napisano 25 Styczeń 2013 Koza witaj.Ostatnie foto to stok w Starej Wsi?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 25 Styczeń 2013 Share Napisano 25 Styczeń 2013 Witaj,właśnie tego nie jestem pewien, ale właśnie chyba mi odpowiedziałeś na to pytanie:D brałem pod uwagę dwie lokalizacje: Stara Wieś i ulica Rzeczna przy kościele. Teraz widzę, że raczej to pierwsze.Czy masz może jakieś stare zdjęcia Sz-ca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CharlieP Napisano 8 Lipiec 2013 Share Napisano 8 Lipiec 2013 To stoczek znajdujący się przy Rynku Wielkim. Znajduję się w drodze na Orlik" w Szydłowcu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.