brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 Witam Panowie.Proszę o identyfikację tych śledzi. Wykonane są ze stali, długość 24 cm, szerokość 2 cm. Po wyczyszczeniu jednego z nich wyszły sygnatury M8/1. Drugiego nie ruszałem ponieważ wydaje mi się, że oryginalnie były oksydowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
herman1984 Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 M8/1 to kod RZM.M8-produkty metalowe.Także and_andrzej ma rację.pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 Witam Panowie.Proszę o identyfikację tych śledzi. Wykonane są ze stali, długość 24 cm, szerokość 2 cm. Po wyczyszczeniu jednego z nich wyszły sygnatury M8/1. Drugiego nie ruszałem ponieważ wydaje mi się, że oryginalnie były oksydowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 sygnatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 mocowanie sznurów Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 mocowanie zaczepów Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 I ostatnie foto.Za pomoc dziękuje.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 12, 2013 Author Share Posted January 12, 2013 Poczytałem trochę o kodzie RZM. Wygląda, że faktycznie są późniejsze ponieważ:w okolicznym lesie 4 marca 1945 odpoczywali żołnierze niemieccy w ramach operacji sonnenwende. Według materiałów byli to członkowie 27 Ochotniczej Dywizji Grenadierów Pancernych SS ,, Langemark,,Więc założę, że są właśnie z tego okresu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 12, 2013 Author Share Posted January 12, 2013 A w tym przypadku RZM oznacza pół żartem pół serio Robione Z Metalu :)Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brodensen Posted January 11, 2013 Author Share Posted January 11, 2013 A czy mogą to być śledzie od pruskiej M1892 ?Szukam i nie mogę znalezć zdjęć takowych.7 km od miejsca znalezienia był garnizon pruski. Na ternie tym znalazłem również szkolniaki mausera, pruskie łuski.Może takie info coś pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
brodensen
Witam Panowie.
Proszę o identyfikację tych śledzi. Wykonane są ze stali, długość 24 cm, szerokość 2 cm. Po wyczyszczeniu jednego z nich wyszły sygnatury M8/1. Drugiego nie ruszałem ponieważ wydaje mi się, że oryginalnie były oksydowane.
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.