brodensen Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 Witam Panowie.Proszę o identyfikację tych śledzi. Wykonane są ze stali, długość 24 cm, szerokość 2 cm. Po wyczyszczeniu jednego z nich wyszły sygnatury M8/1. Drugiego nie ruszałem ponieważ wydaje mi się, że oryginalnie były oksydowane.
herman1984 Napisano 12 Styczeń 2013 Napisano 12 Styczeń 2013 M8/1 to kod RZM.M8-produkty metalowe.Także and_andrzej ma rację.pozdro.
brodensen Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 Witam Panowie.Proszę o identyfikację tych śledzi. Wykonane są ze stali, długość 24 cm, szerokość 2 cm. Po wyczyszczeniu jednego z nich wyszły sygnatury M8/1. Drugiego nie ruszałem ponieważ wydaje mi się, że oryginalnie były oksydowane.
brodensen Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 I ostatnie foto.Za pomoc dziękuje.Pozdrawiam.
brodensen Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Napisano 12 Styczeń 2013 Poczytałem trochę o kodzie RZM. Wygląda, że faktycznie są późniejsze ponieważ:w okolicznym lesie 4 marca 1945 odpoczywali żołnierze niemieccy w ramach operacji sonnenwende. Według materiałów byli to członkowie 27 Ochotniczej Dywizji Grenadierów Pancernych SS ,, Langemark,,Więc założę, że są właśnie z tego okresu.
brodensen Napisano 12 Styczeń 2013 Autor Napisano 12 Styczeń 2013 A w tym przypadku RZM oznacza pół żartem pół serio Robione Z Metalu :)Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc.
brodensen Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 A czy mogą to być śledzie od pruskiej M1892 ?Szukam i nie mogę znalezć zdjęć takowych.7 km od miejsca znalezienia był garnizon pruski. Na ternie tym znalazłem również szkolniaki mausera, pruskie łuski.Może takie info coś pomoże.
Pytanie
brodensen
Witam Panowie.
Proszę o identyfikację tych śledzi. Wykonane są ze stali, długość 24 cm, szerokość 2 cm. Po wyczyszczeniu jednego z nich wyszły sygnatury M8/1. Drugiego nie ruszałem ponieważ wydaje mi się, że oryginalnie były oksydowane.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.