Imker Napisano 8 Styczeń 2013 Autor Napisano 8 Styczeń 2013 Mam mały problem, związany trochę z historią. Otóż w rodzinie rozeszła się informacja, że mój pradziadek, który walczył w AK jest gdzieś na zdjęciu w jakiejś książce i wszyscy szukamy teraz tego zdjęcia, fragmentu tekstu, spisu żołnierzy... Miał pseudonim Ścigacz" i był w drużynie" gen. Antoniego Hedy (ps. Szary) brał udział w rozbiciu więzienia UB w Kielcach w 1945 r. Przewertowaliśmy i Jodłę" W. Borzobohatego i Wspomnienia Szarego" A. Hedy i kilka innych książek i nadal nic nie mamy. Może Pszczelarze polecą, dadzą namiary albo jakieś tytuły książek związanych z działalnością AK na Kielecczyźnie, w okręgu kielecko-radomsko-siennieńskim, pradziadek walczył też w lasach iłżeckich. Coś cokolwiek, każde słowo będzie dla mnie bardzo wielką pomocą, jakieś namiary, książki, może ktoś jest na forum, kto miał w rodzinie AK-owca czy jakieś opowieści kogoś, naprawdę mogą to być drobnostki, ale wszystko będzie mi przydatne. Jakieś książki wydawnictwa, które będę mógł znaleźć. Mamy nawet odznaczenia dziadka, ale szukamy słowa 'Ścigacz' w jakichś publikacjach. Nie chciałbym bardzo się rozpisywać na jego temat, jak ktoś będzie coś miał to proszę o kontakt na priv czy e-mail, podam szczegóły. Z góry dziękuję za pomoc, zależy nam żeby znaleźć cokolwiek, jakieś nazwiska, opisy akcji itp. Długo się już bawimy z kuzynem starszym ode mnie w detektywów, i teraz mi znowu przyszła myśl, że może ktoś z Was hobbystów, historyków coś by polecił?!? Mój pradziadek wyjechał po wojnie do Kamienia Pomorskiego, długo się ukrywał po powrocie przed UB, codziennnie we wsi był patrol, który chciał go zabrać, miał 3 wyroki śmierci, dziadek był postrzelony w czasie wojny w nogi. Nazywał się Antoni Szczepanowski.Proszę o pomoc. Piotrek
Romek_66 Napisano 11 Styczeń 2013 Napisano 11 Styczeń 2013 spróbuję coś ustalić w kole zbowid w końskich.heda bywa tu na uroczystościach ,rozbijał to miasto ,sątu jego żołnierze może coś się dowiem .dla pewności podaj miejscowość skąd pochodził pradziadek
Romek_66 Napisano 14 Styczeń 2013 Napisano 14 Styczeń 2013 skrzypol-jeśli jesteś taki dobry to może pomożesz koledze wyjaśnić ten wątek,a nie chwytać za słowa.
skrzypol1 Napisano 14 Styczeń 2013 Napisano 14 Styczeń 2013 Witam, nie rozumiem złośliwości. Nie czepiam się, tylko wyprostowałem informację podaną w poście powyżej. Nie miałem intencji nikogo łapać za słówka. A skrzpol1 melduje, że jest taki dobry, bo na innym forum wskazał koledze literaturę, gdzie możesz szukać informacji :-).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.