Skocz do zawartości

XP Deus - ustawienia

Tominew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich użytkowników XP Deusa,

W związku że jestem szczęśliwym posiadaczem XP Deus'a (poprzednio miałem Garretta gti 2500), założyłem nowy wątek związany z ustawieniami tego typu detektora. Chodzę z nim już około roku,i po przejrzeniu już prawie wszystkich Polskich portali, chciałbym się z Wami podzielić swoim doświadczeniem, mam również nadzieję że wszyscy przyłączymy się do dyskusji na temat ustawień Deusa.

Moje początkowe ustawienia na monetki (teren średnio zaśmiecony) i nie tylko to:

-Dyskryminacja 5.5 / multi tones: 2 tony - 200 i 702
-Czułość: zaczynam od 90, jeśli teren jest nie zaśmiecony to dochodzę do 95
-częstotliwość: 12.00 na ugorki, 18.00 na zorane pola
-poziom żelaza: na monetki ustawiam 1, na militarke 3
-reakt.: 2
-sygn. A: 5

Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe ustawienia na monetki lub militarkę, to proszę o wpis.

Z góry dziękuję tominew
Napisano
Coś ten wykrywacz nie ma szczęscia - posiadacze ukrywają się , nikt z użytkowników nie chce podzielić się swoimi doświadczeniami w terenie [nie licząc Raneda].

Panowie! ponawiam apel Tominewa - wrzućcie swoje wypracowane ustawienia w różnych sytuacjach terenowych!

Przyszły użytkownik XP Deusa [obecnie Garrett gti 2500].
Napisano
Zamiast tak jęczeć o tym Deusie może byście trochę poszukali po necie, co? Pełno wszędzie różnych tematów o ustawieniach Deusa.
Dla przykładu pierwsze z brzegu:
1. http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?f=10&t=96551

Warto szukać na różnych zagranicznych forach. Wszystko jest opisane.
Napisano
Witam ja chodze na takich ustawieniach
dyskryminacja 10
reakcj 2/3
częstotliwość 7 na zaoranym polu a 12.00 na łąkach
czułość 95,98
filtr grunt 2
moc nadawcza 3
tony 3 lepiej rozróżnić sygnał na monetkę
dostrajanie do gruntu ruchowy
to chyba tyle
  • 4 weeks later...
  • 2 years later...
Napisano
Dołączyłem do użytkowników Deusa od tygodnia ,również chętnie poczytam o ustawieniach doświadczonych użytkowników.
Pierwsze wrażenie Deus zrobił na mnie ogromne ,może dlatego że przesiadka była z Euroace.Po pierwszych godzinach i testach już wiem że dobrze wybrałem ,szybki, czuły i bardzo lekki .Polatam trochę pobawię się ustawieniami ,podziele się wszystkim z wami ,pozdraawiam.
Napisano
Rok czasu , intensywnie męczyłem Euroace, ale to tak naprawdę intensywnie. Garrett był prosty w obsłudze i monetki łowil nieźle.A no Deusek zobaczymy ,ciężko mi sie wypowiadać ,gdyż jestem na etapie nauki ,ale jakiś mega skomplikowany nie jest ,wiadomo e są nastawy i więcej opcji ,ale są też gotowe programy dla początkujących jak w Euroace ,z tą róznicą że możemy w miarę doświadczenia każdy program dopieścić i to naprawdę konkretnie szczególnie wtedy jak mamy konsole ,a takowy zestaw właśnie posiadam,dokupiłem tylko słuchawki z możliwością regulacji głośności na kabelku.
Napisano
Przesiadka jest dość prosta...sam to przerabiałem jakiś rok temu... trzeba się przyzwyczaić do dźwięków, których jest zdecydowanie więcej i do ich prawidłowej analizy czy interpretacji.... sprzęt na biżuterie i monety kosa... można go ładnie wyżyłować i wtedy przy minimalnych zakłóceniach (małe wzbudzenia szumy) ciągnie naprawdę głęboko w porównaniu do EURO ACE... na świeżo zaoranym polu wrażenie jest jednak takie że nie bardzo ciągnie głębiej ale może to wrażenie... na ubitych trawnikach, las , pole po żniwach świetna sprawa... naprawdę dobra zabaweczka...
pod liniami polecam najwyższą częstotliwość ani nie pierdnie z zakłóceń ...a przy euro sami wiecie :)
Napisano
Dziś latałem po starych miejscówkach miejscówkach(foto)-nasze odkryciaMoje przygody z Deusem cz.1" wyniki były co najmniej zadowalające !! ;-)
Nastawy były nastawione na głębokość ,niezbyt zaśmiecony teren,więc warto było potestować i wycisnąć z Deusa coś więcej".
Chodziłem na takich ustawieniach ,program GoldMaxx Power ,a oto nastawy
dyskryminacja 8
reaktywność 1 (gdy mało śmieci sprawdza się,warto obniżyć do 1,osiągając tym sposobem ciut na głębokości)
częstotliwość 12.00
czułość 96-98
filtr grunt 2
moc nadawcza 2
tony 5
dostrajanie do gruntu ręczne (obserwacja i w miarę potrzeb kontroluje jak wykrywacz sie wzbudza ,zmniejszam lud dodaje -+ 3,dziś było około 85-88 )
to chyba tyle ,reszty nie ruszałem :-) ,zapomniałem dziś zmienić moc nadawczą na 3 ,teren się nadawał ,następnym razem ustawie na 3 i pokombinuje coś więcej aby było jeszcze więcej mocy !! ha wszystkie miejscówki trza od nowa chodzić ,coś mi się widzi panowie :-)
Napisano
Od dwóch tygodni solidnie testuje nowy wykrywacz jakim jest XP DEUS ,wyczytałem już chyba wszystkie możliwe posty i obejrzałem również wiele różnych filmików związanych z tym wykrywaczem. Kilka ważnych porad które udało mi się wychwycić a następnie obadać w terenie już na początku przygód z Deusem, na początek opisze moje spostrzeżenia na temat Reaktywnośći.

Reactivity - Reaktywność

Niższe ustawienia tej jednostki powodują słabszą segregację śmieci ,ale uzyskujemy trochę na głębokośći(nawet do 5cm). W miarę możliwośći ,gdy teren nie jest zaśmiecony(mała ilość sygnałów) możemy śmiało ustawić tę opcję na jeden i kopać ładne głębokie sygnałki. W razie gdy teren będzie zaśmiecony ,przedmioty w bliskiej odległości od siebie ,zwiększamy nastawy na 2, 3 , 4 czy 5(w miarę zaśmiecenia gleby) poświęcając trochę głębokości za to zyskując dokładną i szybką separacje, możemy powyciągać fanty z pomiędzy śmieci lub pozbierać te które zostały pominięte przez innych poszukiwaczy.warto napisać również że Deus nawet przy nastawie na 1 jest wciąż szybszy od większości wykrywaczy na rynku
(słowa producenta) , a w połączeniu z innymi nastawami, stajemy się w posiadaniu naprawdę dobrej maszynki na śmietnisko ,ale też i głębokiej na polach,łąkach,lasach ,na plaży jeszcze nie byłem z Deusem ;-),wszystko w zależności od operatora i od umiejętności dobrania odpowiednich nastaw w określonych warunkach,przede wszystkim trzeba te nastawy zrozumieć i dostosowywać pod siebie i teren,nie warto kopiować gotowych programów;-) .
Napisano
Jestem swiezo po Euroace i MX 300.Mam juz drugi raz Deusa,teraz tego najnowszego.Zalecam zrobic testy tylko na duzą monete srebrną i na puszke z piwa,troszke opuscicie z tonu.Wiecej nie napisze bo wlasciciele Deusa mają najdziksze serca
Klucznik z Klucz
Napisano
Na programie gm power 90-91 puszka od bosmana(pełna;-)) a duże sreberko 1/12 thaler 82-83 inny ton przynajmniej u mnie na 5 tonach ,dodatkowo pomocna przy segregacji kapsli czy puszek może być ukryta opcja dostępna po aktualizacji Deusa do 3.2 a mianowicie vizialization xy mode.Jeśli chodzi o poprawną identyfikacje,to z tego co czytałem numeracja znalezisk się zmienia wraz z ustawioną częstotliwością i na jeden przedmiot numeracja jest inna przy roznych czestotliwosciach,z tym że już w nowym update od Deusa na 3.2 wyszła poprawka i jest opcja która po włączeniu zmienia ten bałagan w jedną spójną identyfikacje ,opcja nazywa sie ID NORM -i zawsze powinna być aktywna.Osobiście ,jeszcze nie wykopałem puszki,a sreberka juz wpadly i wiele innych rzeczy już na początku przygody.Na przelatanych Garrettem miejscach kosze jak na dziewiczych miejscach .
Napisano
Jak pisałem w Deusie wgrane programy są słabe ,dlatego warto je dopieścić swoimi nastawami .Opisałem już trochę spostrzeżeń na temat reaktywności której nastawy potrafią zwiększyć głębokość wykrywania.Również ważnymi nastawami jest oczywiśćie SENSITIVITY oraz nowa funkcja ekspercka TX POWER którą po aktualizacji na 3.2 możemy zwiększyć do 3 .

SENSITIVITY - Czułość (wysykość sygnału)
Można rozumieć te opcję jako nastawy sygnału i zwiększenie mocy wykrywacza ,opcja wpływa wpływa również na dokładność identyfikacji znaleziska.NA mało zaśmieconych terenach warto zwiększyć nawet do 96-98 ,o ile wykrywacz jest stabilny uzyskujemy na głebokości.Jeśli przesadzimy z czułośćią ,pojawiaja się wszędobylskie trzaski ,poprostu wykrywacz sie wzbudza oraz spada dokładność identyfikacji fantów.Osobiście zwiększam czułość ile to możliwe do momentu jak wykrywacz zaczyna sie wzbudzać i staje się to irytujące.No chyba że komuś wzbudzanie nie przeszkadza,pozatym zawsze można wyciszyć dodatkowo żelazo i jest lepiej.Po prostu trzeba kombinować

TX POWER - Moc

W czasie jak Czułość kontroluje wysokość sygnału która jest wymagana aby otrzymać odpowiedź ze znaleziska ,fukcja TX POWER aktualnie zwięszka moc wyjściową sygnału z Cewki(silniejsze pole elektryczne) co pokrywa się z jeszcze większą głebokością poszukiwań szczególnie w połączeniu z Reaktywnośćią i Czułością.
Oczywiście na dobrych terenach warto nastawiać te wszystkie nastawy na maxymalne wartości,ale trzeba też pamiętać że jeśli przesadzimy z mocą i czułością ponad to co oferuje nam aktualny teren,pojawią się niezrozumiałe dzwięki które będzie ciężko zidentyfikować ,jak i pojawić się mogą błędy w identyfikacji numerycznej.

Każdego dnia poznaje nowe możliwości ,staram się zrozumieć swoją nową zabawkę ,nie jestem doświadczonym użytkownikiem Deusa ,ale szybko sie uczę ;-) i mam nadzieje że posty i informacje ,które ja już zdąrzyłem poznać ,przydadzą sie komuś jeszcze .W dalszych postach opisze wiecej funkcji i nastaw,ale tym czasem sam muszę jeszcze trochę wiedzy podłapać .
Napisano
Odkąd kupilem nowy wykrywacz czuje się jakbym dostał Powera i chyba to już każdy przechodził ,a napewno większość z forum ,zmiana wykrywki tym bardziej Z EuroAce na Deusa dała porządnego kopa i bodziec do testów i rozkładania każdej funkcji na czynniki pierwsze.
Kolega się mnie pytał z forum dlaczego kupiłem Deusa, to odpowiem
Nie wiem czy był to idealny zakup jeśli chodzi o tę półkę cenową ,ale patrząc na te czasy, bezprzewodowść powinna być standardem ,a tu jeszcze jest możliwość aktualizacji oprogramowania ,ergonomia ,nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale technika postępuje np ; popatrzmy na komputery ,procesory i inne sprzęty jak nowe telefony - kolorowe wyświetlacze na 4 rdzeniach ,a tutaj w świecie wykrywaczy idzie wyczuć małe opóźnienie.Latamy z 8 letnimi sprzętami,albo dalej ,które utrzymują cenę .Tak jakby nic więcej nie dało się w tej kwestii zrobić na miarę czasów ,i tu pojawił się Deus,chodź i tak już nie jest najnowszym wykrywaczem pokazał drogę że jednak się da zrobić coś nowocześniejszego ,i chyba to przesądziło i padło NA XP .
Napisano
szczerze mówiąc, to postęp w zakresie wykrywek dotyczy niestety głównie pierdół, co do samej detekcji to akuart zmienia się relatywnie niewiele..
Napisano
Była jednna większa zmiana - bezprzewodowość ,szkoda ze mało firm zdecydowało się na taki zabieg,ale pewnie to się szybko zmieni ;-)bo ja nie miałem alternatywy.
Napisano
Najbardziej lubię takie pierdoły jak pisze Klucznik z klucz... nic do powiedzenia... sypnięty durny tekst... i cześć... jeśli nie kopiesz sygnałów jakie daje puszka po piwie to tylko i wyłącznie mogę Ci współczuć... bo to nawet do komentu się nie nadaje... co ma moneta do puchy? ... albo pucha do monety?
jeśli byłbyś tak rozgarnięty na jakiego się kreujesz to nie operowałbyś półsłówkami tylko wyjaśnił dokładnie o co Ci chodzi i podjął merytoryczną dyskusje, a tak wychodzisz na zwykłego pieniacza... po za tym gdybyś miał deusa to wiedziałbyś że wcześniejsze i najnowsze modele niczym się nie różnią bo do każdego można wgrać najnowszy soft wobec powyższego nie ma różnicy czy nowy czy stary... no ale Ty tam wiesz lepiej...

Pro-Digger fajnie że Ci się chce opisywać wrażenia związane z Deusem... ja nie mam siły między innymi dlatego że są takie typy które nie mają nic do powiedzenia ale posta napisze żeby wyglądał na eksperta...
Napisano
No widzisz Handrich zapytałem o szczegóły ,i Klucznika wywiało .
Nie ma co się przejmować ,po prostu następny który pewnie nawet niemiał takiego wykrywacza w rękach i ma coś mądrego do powiedzenia" lub jak też czasem bywa ,jednak z Deusem nie każdy potrafi się dogadać" ;-)i to jeden z takich przypadków. JA tam właśnie wróciłem ze zlotu z nowymi fantami ,nawet poznałem nowych Deusowców ;-).Jeszcze żeby tutaj na forum ktoś doświadczony mógł by napisać kilka słów o nastawach czy ogólnych spostrzeżeniach to by było super ,jednak zawsze warto było by posłuchać kogoś bardziej doświadczonego. Ujawnijcie się Deusowcy ;-)
Napisano
Ale Cie Handzlik ubodlo ze deus to nie taki bog,jak go dilerzy i sprzedawcy kreujecie.Aby morde zamknąc piszacemu nie po linii to wlasnie-nie masz wykrywacza,nie umiesz go ustawic,pewno nie chodzisz,chodzisz pijany-i to widze na wszystkich forach-taka teraz nietety inteligencja Y.T-bowa.
Abys byl zadowolony to wlasnie jestem najglupszy w okolicy 10 km i mam deusa narysowanego na kartonie z biedronki,a Ty to wielki gosc.
K. z Klucz
Jestem goscinny i zapraszam w odwiedziny,obchodze wlasnie 25-lecie poszukiwan,SWIADOMYCH.
Stan
Napisano
A dlaczego sądzisz że Deus nie jest bogiem ,napisałeś coś o puszkach ,bez wyjaśnień ,teraz też uderzasz na Handricha ,też bez wyjaśnij dlaczego tak Deus ci nie podpadł, .Jeśli tak świadomie poszukujesz od 25 lat ,to świadomie odpowiedz i pokaż co jest nie tak z naszym sprzętem ,bo my nie wiemy ;-) .Acha i nie jestem żadnym dilerem ani sprzedawcą Deusa ,bez jaj.
Napisano
Pisalem juz po pierwszym zakupie 2 lata temu swoje spostrzezenia w sprawie zalet i wad,a kupilem bo mial wg forumowiczow(szczegolnie jednego) monete brac na 60 cm i inne AH i OH, a rzeczywistosc zasieg jak i u innych nawet tanszych
Teraz w zimie kupilem 3,2,tylko dlatego ze jest lekki,bezprzewodowy i potrzebuje wykrywacz do ukrycia cewki w podwojnym denku torby turystycznej.Nie budzi to zadnych sensacji przechodzących.A na rece mam zegarek (elektronikę sluchawki )w firmowym etui-zegarek.
Jak chodzę-
sens 98
4 tony
fr 08
P5

dlatego ze interesują mnie monety duze i srebrne.Eksperymentuje tez teraz z programem 10
Mam poletko testowe w jurajskiej ziemi ,wszyscy z grupy tam testujemy to moglem porownac F75,V3,Deusa,TK3,Euroace 350 i slabsze.
Dopóki ktos nie wymysli detekcji opartej na innych zasadach niz mierzenie przewodnosci to zasiegi będą podobne.Gdyby ktos chcial szczegoly to napisze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie