Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka oficerska - 1 Wojna ?

Manierkarz

Pytanie

Napisano

Witam !
Kupiłem tą lornetke pare lat temu za grosze.
Zaczęło mnie nurtować czy nie jest to czasem lornetka używana przez wojskowych bądź dla wojska wyprodukowana.
Lornetka jest stara - obstawiam pierwsze 20 lecie XX wieku.
Wyprodukowana w Berlinie.

Mam pytanie:
Czy to jest lornetka wojskowa bądź przez wojsko używana oraz prosiłbym o określenie żadkości przedmiotu.

Pozdrawiam Serdecznie i proszę o pomoc

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sygnowanie adresem, jak w tym wypadku, wystepowalo wsrod dystrybutorow. Dlatego stawiem iz jest to adres dystrybutora.
Nie widac aby byl tam producent niemiecki i jego bicia (adres tez jest z centrum Berlina, aktualnie jest tam hotel).

Tutaj mamy lornetke 19 wieczna. Brak oslon przeciwodblaskowych, oraz miekki futeral sugeruja produkcje z przeznaczeniem na rynek cywilny. Co nie znaczy iz do wojska tak czy inaczej mogla trafic (zakupy, dary, oficerskie itp.)
Napisano
Nie wiedziałem, że jest aż tak stara ;)
Dzięki za informacje. Lornetka chyba była dla urżujów", gdyż jest bardzo ładnie wykonana i futerał jest od środka wyłożony jakąś dobrą tkaniną.
Pozdrawiam
Napisano

Witam !
Kupiłem tą lornetke pare lat temu za grosze.
Zaczęło mnie nurtować czy nie jest to czasem lornetka używana przez wojskowych bądź dla wojska wyprodukowana.
Lornetka jest stara - obstawiam pierwsze 20 lecie XX wieku.
Wyprodukowana w Berlinie.

Mam pytanie:
Czy to jest lornetka wojskowa bądź przez wojsko używana oraz prosiłbym o określenie żadkości przedmiotu.

Pozdrawiam Serdecznie i proszę o pomoc

Napisano
Krótko przed Tobą zamieściłem tu do ustalenia daty produkcji, starą lornetkę Zeissa i myślę,że musiałbyś dopisać wszystkie oznaczenia i napisy z tej lornetki,co ułatwi jej rozpoznanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie