Witam, proszę o pomoc w identyfikacji owego bagnetu. Na zdjęciach można zauważyć iż bagnet posiada skośną szczelinę tulei, ostrze o czterech graniach, oraz numery 413 po jednej i 9331 po drugiej stronie kolanka" łączącego tuleję z ostrzem.
Wymiary Długość całkowita: 590mm Długość tulei: 105mm Długość ostrza: 460 mm szerokość ostrza u nasady: 25 mm Wysokość ostrza: około 14 mm Średnica wewnętrzna tulei: około 17 mm długość kolanka" w pionie: około 25 mm w poziomie: około 25 mm
W wymiarach margines błędu to jakieś 1-2 mm w obie strony
Z tego co wiem bagnet jest bardzo podobny do XIX bagnetów austriackich lub do bawarskiego bagnetu do sztucera. Nazw tych modeli niestety nie pamiętam, wiem jednak że tuleja mojego bagnetu jest niemal dwukrotnie dłuższa, zaś kolanko" jest krótsze zarówno w pionie jak i w poziomie.
Wymiary mosiężnej żabki od pochwy
długość klipsa: 65 mm długość puszki" żabki: 32 mm prześwit na ostrze w poziomie: 31 mm w pionie: 15 mm
Bagnet wygląda na nieużywany, nieostrzony, ogólnie jest w stanie niemal idealnym.
Na zdjęciach tego nie widać, a dziś nie mam możliwości sfotografowania tego, ale na ostrzu widnieje również regularny, wklęsły znak" wyglądający jak zatarta litera P" lub F". Może to być punca produkcyjna? Oczywiście możliwe że jest to jakieś uszkodzenie, lub odprysk, ale jak na moje oko wygląda to zbyt regularnie.
Pytanie
Walther_P38
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji owego bagnetu.
Na zdjęciach można zauważyć iż bagnet posiada skośną szczelinę tulei, ostrze o czterech graniach, oraz numery 413 po jednej i 9331 po drugiej stronie kolanka" łączącego tuleję z ostrzem.
Wymiary
Długość całkowita: 590mm
Długość tulei: 105mm
Długość ostrza: 460 mm
szerokość ostrza u nasady: 25 mm
Wysokość ostrza: około 14 mm
Średnica wewnętrzna tulei: około 17 mm
długość kolanka" w pionie: około 25 mm
w poziomie: około 25 mm
W wymiarach margines błędu to jakieś 1-2 mm w obie strony
Z tego co wiem bagnet jest bardzo podobny do XIX bagnetów austriackich lub do bawarskiego bagnetu do sztucera. Nazw tych modeli niestety nie pamiętam, wiem jednak że tuleja mojego bagnetu jest niemal dwukrotnie dłuższa, zaś kolanko" jest krótsze zarówno w pionie jak i w poziomie.
Wymiary mosiężnej żabki od pochwy
długość klipsa: 65 mm
długość puszki" żabki: 32 mm
prześwit na ostrze w poziomie: 31 mm
w pionie: 15 mm
Bagnet wygląda na nieużywany, nieostrzony, ogólnie jest w stanie niemal idealnym.
Na zdjęciach tego nie widać, a dziś nie mam możliwości sfotografowania tego, ale na ostrzu widnieje również regularny, wklęsły znak" wyglądający jak zatarta litera P" lub F". Może to być punca produkcyjna? Oczywiście możliwe że jest to jakieś uszkodzenie, lub odprysk, ale jak na moje oko wygląda to zbyt regularnie.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.