Skocz do zawartości

67 Pułk Piechoty Brodnica

Wikos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję zdjęć 67 Pułku Piechoty stacjonującego w okresie międzywojennym w Brodnicy. W sieci takie zdjęcia niestety pojawiają się sporadycznie i to głównie na znanych portalach aukcyjnych. Jeśli ktoś z forumowiczów takowe zdjęcia posiada to zapraszam do podzielenia się nimi. Również mile widziane wszelkie inne materiały na temat w.w. pułku. Pozdrawiam i załączam kilka niedawno znalezionych zdjęć.

Napisano
Ja również interesuję się tą jednostką. Mój pradziadek służył w 67 pp w stopniu. plutonowego. We wrześniu 39 po bitwie nad Bzurą trafił do niewoli. Tyle wiem. Resztę próbuję ustalić. Mam jedno zdjęcie, które zamieszczę w wolnej chwili. Polecam książkę Pana Jerzego Wultańskiego Dzieje 67 pułku piechoty" - sporo informacji
Napisano
Książkę p.Wultańskiego już czytałem. Jest jeszcze Zarys Historii Wojennej 67 Pułku Piechoty, ale tu opisane są dzieje pułku tylko do 1921 czyli do momentu, w którym pułk ten trafia do brodnicy. Ciekawe zdjęcie, posiadam kopie tej odznaki i prawdę mówiąc to jeszcze nigdy nie widziałem oryginału.
Napisano

Mam jeszcze jedno foto. Podpisane z tyłu : Licieszewy Manewry w r.1930" Dziś jest to miejscowość Liciszewy na południe od Brodnicy. Ciekawi mnie czy te rejony to było stałe miejsce ćwiczeń, czy też było to jednostkowe zdarzenie.

Napisano
W okresie międzywojennym nadal wojsku służyła strzelnica w lasku miejskim[...], tereny na Wapnie oraz należące do domeny Brodnica-Zamek, ale przez nią nieużytkowane, grunty za torami kolejki wąskotorowej od nieczynnej już wówczas cegielni w Szabdzie do szosy toruńskiej." Fragment z książki p. Wultańskiego Militaria Brodnickie". Dodatkowo w Józefacie(kierunek Rypin) odbywały się obozy manewrowe oraz użytkowano lasy w Tivoli przy szosie toruńskiej.
  • 5 months later...
Napisano

Troszeczkę zaniedbałem przeglądanie portali aukcyjnych, ale dzisiaj znalazłem taką ciekawostkę. Kapral w środku ma widoczną na lewej piersi odznakę pamiątkową 67 Pułku Piechoty, a na prawej Państwową Odznakę Sportową POS. Tej poniżej niestety nie jestem w stanie rozpoznać. W tle widać dzisiejszą Szkołę Podstawową nr 1.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
Szukam informacji o pierwszym sztandarze 67 pułku piechoty - czyli sztandarze ufundowanym przez hr Skórzewską ówczesnemu 9 pułkowi strzelców wielkopolskich w 1919 r.
  • 3 months later...
Napisano

Kolego pi.ko, mało mam informacji o pułku przed 1921 rokiem ale jeśli coś znajdę w literaturze to z chęcią się podzielę.
A na zdjęciu, żołnierze w czasie jakiegoś święta na ul.Hallera, prawdopodobnie 1933 r.

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie