R51 Napisano 16 Grudzień 2012 Napisano 16 Grudzień 2012 Jeden z moich ulubionych filmów...Po Malborku jeszcze długo po premierze filmu sprzedawali noże HJ, których nie dało sie wyjąć z pochwy...
Irke Napisano 17 Grudzień 2012 Napisano 17 Grudzień 2012 cyt Leon - Dunio,...."przepraszam że nie w temacie, ale... rozbroiłeś mnie tym Leon :-))) Ciekawe czy Dunio odpowie publicznie" na Twoją pieszczotkę" :-))))P.S. pewnie to wpływ nadchodzących świat :-))))
Dunczyk Napisano 17 Grudzień 2012 Napisano 17 Grudzień 2012 Najstarsi towarzysze broni mogą mnie nazywac pieszczotliwie, pozostali w trosce o swą nietykalnośc cielesną, niech się nie ważą ;)
leon wallonien Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Też w ryj dać moge dać" lub Sa takie sprawy za które daje sie w morde"...chyba znane cytaty?
gniewko_kg Napisano 18 Grudzień 2012 Autor Napisano 18 Grudzień 2012 Witam,odnawiam nasz watek.Chciałem się zapytać cz członek Hj na terenie Prus wschodnich mógł nosić butyoficerki" ze skórzaną podeszwą zamiast trzewików.
leon wallonien Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Oczywiscie, ze mogł i takie nosili dosyc czesto. Obuwie było naprawde roznorodne, poprostu zakladali co sie trafiło(koncówka wojny) Dowodcy HJ powinni miec buty wysokie juz od dowodcy dryzyny w góre;)
mietek Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Czy mozna prosic nieco wiecej informacji o nozach z kosciana rekojescia, oraz lepsze zdjecia.Dalej helmy, co noszono, poza niemieckimi (czeskie, wegierskie)?
Dunczyk Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 włoskie M31, francuskie Adriany, czeskie M32/37, sowieckie M40, hełmy straży pożarnej, luftschutzu.
leon wallonien Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 Hitler Jugend działało nawet w USA i Chinach, a spotkania, obozy i wymiany były dosyc czeste...fantów tez;)Noszono tez helmy polskie, rosyjskie i...Ricardo poprosze tekst i pióropuszach:)))
leon wallonien Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 W USA raczej nie zakladali takowych, bo indianie to w koncu czerwoni, a HJ jako przydudowka partyjna musiala scisle dostosowywac sie do programu partii i zwalczac czerwonych:)
Dunczyk Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 Bardzo proszę, chociaż dotyczył on nakryc głowy Waffen SS, że nie noszono tylko furażerek luftwaffe i pióropuszy indiańskich, chociaż furażerki LW to w HJ już nie taka rzadkośc ;) Kolega, autor powiedzenia obiecał spektakularne odszczekanie, w przypadku pojawienia się zdjęcia w pióropuszu ;)
leon wallonien Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 Furachy LW nosiła czesc dywizji Wiking" która wdarła sie głeboko w Kaukaz. Himmler zakazal noszenia mundurów tropikalnych szytych dla WH ale panowie z wikinga ubierali sie w całe komplety tropikalne tylko insygnia LW usuwali.
leon wallonien Napisano 19 Grudzień 2012 Napisano 19 Grudzień 2012 Polaczenie sukiennej np. z musztarda" fajnie by wygladało, ale nie slyszalem o uzywaniu takowych w SS. Ricardo, kiedys oszalejemy od takich numerów i wyladujemy w zakladzie psychiatrycznym:)
gniewko_kg Napisano 20 Grudzień 2012 Autor Napisano 20 Grudzień 2012 Witam,a mam jeszcze pytanko czy kordzik HJ był obowiązkowy na wyposażeniu podczas(walki) ???
mietek Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 włoskie M31, francuskie Adriany, czeskie M32/37, sowieckie M40, hełmy straży pożarnej, luftschutzu" owszem Niemcy nosili takowe, i nie jest to niczym nowym.Jednak czy nosil je HJ - helmy z kalkami HJ, zdjecia?
leon wallonien Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 Jesli chodzi o noze HJ to niezbyt nadawaly sie do walki, ale tez do tego były uzywane. Znacznie lepiej sprawdzaly sie zaostrzone srubokrety, saperki, i saperskie czekany;) Uzywano tez kastetow ktore czesto byly noszone w kieszeniach przez HJ-Streifendienst. Były to specjalne brygady do walki z ukrytymi czlonkami lewicowych partii w HJ i innymi typami;)Nosili nawet pistolety Walther PPK. Oczywiscie przed wojna, a w czasie wojny szkolili swoich mlodszych kolegow i w takowe sprzety ich zaopatrywali. Jeden taki kastet mam w swojej kolekcji i jutro jak zrobie zdjecie to wkleje. Kastety pochodzily najczesciej z magazynow 1 wojennych lub byly nabywane od starych weteranow odziałow szturmowych wraz z instrukcja obsługi"...mowa o przydzialowych, a nie o okopowej produkcji;)Na wielu fotografiach widac inne modele nozy ktore byly jak juz pisalem kupowane w sklepach i duzo lepiej sprawdzaly sie w walce. Mietek, mam na starym dysku foto helmow z kalkami HJ zarowno wloskich, czeskich i nawet ruskich...własnie ich szukam i jak znajde tez wkleje.Nie wyobrazam sobie odtworzenie takowego w rekonstrukcji nie majac pewnosci;)
leon wallonien Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 Bardzo ciekawe zdjecie mlodego dowodcy HJ w starych szelkach...jeszcze dokladnie opisze i podam zdjecia szelek ktore były uzywane. Z tym nie bedzie problemu, bo udalo mi sie nabyc wszystkie podstawowe wzory;)
leon wallonien Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 Ciekawa fotka hajotka wcielonego do Volkssturmu. Tak na marginesie to mi przypomina Krzycha z grupy Warta;) Oczywiscie pozdrawiam i do zobaczenia na rekonstrukcji bitwy o Poznań;)
leon wallonien Napisano 20 Grudzień 2012 Napisano 20 Grudzień 2012 HJ-Volkssturm 15-ta kompania która jako jedyna broniła Poznania...w tym roku bedzie lepszy;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.