czarekg1 Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Napisano 10 Grudzień 2012 Uprzejmie witam Kolegów !Takie oto uprzejme pytanko - spotkaliście się Koledzy gdziekolwiek w źródłach z informacją o używaniu wspomnianego tasaka - Michałka przez C.K armię w czasie I WŚ ?
torba5 Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 oficjalnie w I wś zakończył karierę tasak wz 1915 który był następcą Michałka ,lecz sam wspomniany tasak jest znajdowany na pozycjach I wojennych więc używany być musiał szczególnie jako ogólnie przyjęte narzędzie saperskie ,sam mam sztrucle tego wzoru z pozycji I wojennych z Bieszczad więc osobiście mogę Ci potwierdzić :)
czarekg1 Napisano 11 Grudzień 2012 Autor Napisano 11 Grudzień 2012 Jeżeli dobrze Kolegę zrozumiałem, to w czasie I WŚ regulaminowym tasakiem był wz.1915, natomiast wz. 1862 był uzywany na tej samej zasadzie, na jakiej np. bagnetliściak" wz. 98/05 wykorzystywany w czasie II WŚ przez Niemców ( policja, żandarmi... ) ? Innymi słowy - zapasy magazynowe itp... ?? Czarek
bert.F Napisano 12 Grudzień 2012 Napisano 12 Grudzień 2012 Witam,w latach I wojny światowej tasak M1853 był regulaminowo na wyposażeniu jednostek inżynieryjno-saperskich ,głównym powodem wprowadzenia modelu M1915 była potrzeba zaoszczedzenia na czasie i kosztach produkcji
torba5 Napisano 11 Grudzień 2012 Napisano 11 Grudzień 2012 tak to rozumiem zapasy magazynowe ,stany własnepozdrawiam
Pytanie
czarekg1
Takie oto uprzejme pytanko - spotkaliście się Koledzy gdziekolwiek w źródłach z informacją o używaniu wspomnianego tasaka - Michałka przez C.K armię w czasie I WŚ ?
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.