Skocz do zawartości
  • 0

Tasak 1862

czarekg1

Pytanie

Napisano
Uprzejmie witam Kolegów !
Takie oto uprzejme pytanko - spotkaliście się Koledzy gdziekolwiek w źródłach z informacją o używaniu wspomnianego tasaka - Michałka przez C.K armię w czasie I WŚ ?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
oficjalnie w I wś zakończył karierę tasak wz 1915 który był następcą Michałka ,lecz sam wspomniany tasak jest znajdowany na pozycjach I wojennych więc używany być musiał szczególnie jako ogólnie przyjęte narzędzie saperskie ,sam mam sztrucle tego wzoru z pozycji I wojennych z Bieszczad więc osobiście mogę Ci potwierdzić :)
Napisano
Jeżeli dobrze Kolegę zrozumiałem, to w czasie I WŚ regulaminowym tasakiem był wz.1915, natomiast wz. 1862 był uzywany na tej samej zasadzie, na jakiej np. bagnetliściak" wz. 98/05 wykorzystywany w czasie II WŚ przez Niemców ( policja, żandarmi... ) ? Innymi słowy - zapasy magazynowe itp... ??
Czarek
Napisano
Witam,w latach I wojny światowej tasak M1853 był regulaminowo na wyposażeniu jednostek inżynieryjno-saperskich ,głównym powodem wprowadzenia modelu M1915 była potrzeba zaoszczedzenia na czasie i kosztach produkcji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie