uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Guzik cynkowysr.18mm. Moze wiecie co to za guzik?
uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 http://odkrywca.pl/forum.php?id_forum=7
Vantar Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 posiada on jakiś obrazek/liczbę/znak na przedniej części? po zdjęciach wydaje mi się że tak, więc opisz co tam jest, lub wyciśnij jeszcze więcej z aparatu :)
uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Jest gladki , nie posiada widocznych oznacza oznakowan. Znaleziony niedaleko guzika z nr 2 który jest w wątku razem z plomba Warszawa.
Vantar Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 Wiesz kolego to że leżał obok guzika pułkowego to nic nie znaczy, na polach są fanty z przedziałów nawet do 400lat i to nie znaczy że ktoś je rozsypał w tym roku :)Więc jak nie ma sygnatur, ani znaków szczególnych to jedynie ktoś może dać ramy czasowe po wykonaniu i uszku :)Pozdrawiam :)
uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Vantar ja wiem ze obok 20gr Prl moze lezec talar . I to nic dziwnego sam wiesz .
sigis3 Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 Podobne guziki, ale wykonane z cyny, ewentualnie stopów cyny z ołowiem, wykonywano i wykorzystywano np. w okresie Powstania Listopadowego. Ten z 2 to też podobny styl, porównaj na buttonarium, były też często na tym forum. Guziki z cynku stały się popularniejsze zdecydowanie później, tak, że postaraj się doprecyzować jaki to metal. Pozdrawiam
uve1985 Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Napisano 9 Grudzień 2012 Będzie to cyna, być może właśnie z olowiem jest ciężki co jak na rozmiar . Pozatym cynkowy po tylu latach w ziemi sądzę ze by był w sporo gorszym stanie zachowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.