uve1985 Napisano 2 Grudzień 2012 Autor Napisano 2 Grudzień 2012 Średnica 83mmwaga 76 gram , jest posrebrzanychcialbym sie coś wiecej dowiedziec na temat tego znaleziska , w necie nietrafilem takiego samego ,być moze w złym kierunku szukalem. Za wszelkie info z góry dziekuje.
uve1985 Napisano 2 Grudzień 2012 Autor Napisano 2 Grudzień 2012 Dzieki , a czy wiesz moze w jakich latach byl produkowany? jeśli mozna wogole to sprecyzowac .
uve1985 Napisano 2 Grudzień 2012 Autor Napisano 2 Grudzień 2012 Rewers jest chropowaty odlew" nic niewidac szczegolnego , za chwile zapodam foto .
torba5 Napisano 2 Grudzień 2012 Napisano 2 Grudzień 2012 medalion przepraszam,bo 8,3 cm to nie medalik ale zastanawiałem się nad okolicznościowym ,lecz jeśli rewers goły to raczej pamiątka
uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Też tak sadze ze to pamiatka , z poczatku myslalem ze to moze Ryngraf . Ciekawostka jest to ze został znaleziony pod podłoga domu w warstwie ziemi nienawozonej , a dom był zbudowany w 1946r. Dlatego pomysłem ze to jakis wiekowy medalion . Dzieki za zainteresowanie tematem.
HałaBała Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 z tyłu widać, że jest postać trzymająca chyba dziecko :)
cuma Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 witam!ja nazwałbym to plakietą pamiątkową, przywiezioną z pobytu w Cz-wie.bardzo dużo produkowano tego w okresie międzywojennym jak i po II w.ś.miałem kiedyś kontakt ze starszym (no w moim wieku)facetem z tego miasta, który jeżdżąc po okolicznych wioskach, skupywał takie bibeloty, a pózniej sprzedawał na alledrogo.są to przeważnie plakiety jednostronne, a to co widać na rewersie, to po prostu zarys awersu.są bardzo piękne!pozdro.
uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Wielkie dzieki za zainteresowanie tematem . Z tego co się zorientowalem to było bardzo dużo wzorow podobnej wielkosci.
cuma Napisano 3 Grudzień 2012 Napisano 3 Grudzień 2012 wielkości, wzorów i kształtów było bardzo dużo!tu masz dla przykładu plakietkę znalezioną ok. 1900r. w szczerym polu! tak, znalezioną ok.tego roku, przez mojego dziadka, którego niestety poznać nie miałem okazji, a dostałem ją od Ciotki (85 roku dożywa).znalazł ją kopiąc ziemniaki.tak, że na 100% stwierdzić nie można, czy Twoja z międzywojniapochodzi, czy starszą być może!pozdro.
uve1985 Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Napisano 3 Grudzień 2012 Ciezko jest to określić dokladnie dany wzor ale raczej byl to produkt dość powszechny produkowany jako pamiątka . Wieczorem wstawie kolejny na id.
Pytanie
uve1985
Średnica 83mm
waga 76 gram , jest posrebrzany
chcialbym sie coś wiecej dowiedziec na temat tego znaleziska , w necie nietrafilem takiego samego ,być moze w złym kierunku szukalem. Za wszelkie info z góry
dziekuje.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.