Skocz do zawartości
  • 0

Medalion

uve1985

Pytanie

Napisano

Średnica 83mm
waga 76 gram , jest posrebrzany
chcialbym sie coś wiecej dowiedziec na temat tego znaleziska , w necie nietrafilem takiego samego ,być moze w złym kierunku szukalem. Za wszelkie info z góry
dziekuje.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
medalion przepraszam,bo 8,3 cm to nie medalik ale zastanawiałem się nad okolicznościowym ,lecz jeśli rewers goły to raczej pamiątka
Napisano
Też tak sadze ze to pamiatka , z poczatku myslalem ze to moze Ryngraf . Ciekawostka jest to ze został znaleziony pod podłoga domu w warstwie ziemi nienawozonej , a dom był zbudowany w 1946r. Dlatego pomysłem ze to jakis wiekowy medalion .
Dzieki za zainteresowanie tematem.
Napisano

witam!
ja nazwałbym to plakietą pamiątkową, przywiezioną z pobytu w Cz-wie.
bardzo dużo produkowano tego w okresie międzywojennym jak i po II w.ś.
miałem kiedyś kontakt ze starszym (no w moim wieku)facetem z tego miasta, który jeżdżąc po okolicznych wioskach, skupywał takie bibeloty, a pózniej sprzedawał na alledrogo.
są to przeważnie plakiety jednostronne, a to co widać na rewersie, to po prostu zarys awersu.
są bardzo piękne!
pozdro.

Napisano

wielkości, wzorów i kształtów było bardzo dużo!
tu masz dla przykładu plakietkę znalezioną ok. 1900r. w szczerym polu! tak, znalezioną ok.tego roku, przez mojego dziadka, którego niestety poznać nie miałem okazji, a dostałem ją od Ciotki (85 roku dożywa).
znalazł ją kopiąc ziemniaki.
tak, że na 100% stwierdzić nie można, czy Twoja z międzywojnia
pochodzi, czy starszą być może!
pozdro.

Napisano
Ciezko jest to określić dokladnie dany wzor ale raczej byl to produkt dość powszechny produkowany jako pamiątka . Wieczorem wstawie kolejny na id.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie