Skocz do zawartości

oliwa z oliwek - negatywy

Vantar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otrzymałem w ostatnim czasie taką wypowiedź:
,, nie wsadzać w oliwe bo oliwy składają się z nienasyconych kwasów, które mimo wizualnego wyczyszczenia powodują po jakimś czasie wewnętrzna korozje
Co sądzicie o tym wniosku? Czy aby ta najlepsza metoda ,, moczenie w oliwce " straciłaby swój sens? Mam kilka słoików fantów i moczą się już 2 miechy czyżbym źle zrobił? Może ktoś ma podobne sytuacje?

Kila razy pojawiła się na forum taka teza, ja też gdzieś o tym wspominałem. To prawda, że kwasy zawarte w oliwie mają negatywny wpływ na fanty, osobiście na gołe oko niczego nie zauważyłem, może pod mikroskopem coś widać :D

Od oliwy z oliwek lepsza jest oliwa techniczna.

Oliwę z oliwek najlepiej po prostu używać kuchni. Zrobiłem kiedyś doświadczenie i wrzuciłem kilka monet zdrowych do oliwki, współczesne 20 gr i 10 gr i parę zółciaków, po kilku miesiącach leżakowania zrobiły się czerwone. Oliwa z oliwek nie zmiękczy ci osadu który trzyma się mocno przedmiotu a jedynie ten który mogł byś zdrapać równie dobrze przy pomocy wykałaczki(mechanicznie). Zastosowanie tej metody może uniemożliwić także zabezpieczenie fanta przy pomocy innych profesjonalnych metod przed korozją. Jednak ta metoda ma tak wielu zwolenników którzy bedą ją stosować nawet jeśli będą wiedzieć ze jest szkodliwa i nieskuteczna.

z tym w zamianą w złoto to pięknie mu wyszło :)
a co do gotowania w oliwce to nie spotkałem się z takim czymś :)
Sylwester testowałeś może to z gotowaniem? są jakieś zasady? długość gotowania? czy wedle życzenia?

Witam ja też '' smażyłem '' kilka monetek używając oliwy z oliwek i powiem że efekt zadowalający , pięknie wychodzą kopiejki i 2RP a boratynki tak sobie .Generalnie sposób ciekawy i godny polecenia aczkolwiek jeszcze poeksperymentuje.Pozdrawiam

Seba i Bezimienny możecie dać jakieś wskazówki?
Ile minut smażyłeś? na dużym/małym gazie?
Mam sporo tych miedziaków ale po co niszczyć, zagotowywaliście je w tym oleju? czy wyjmowaliście na granicy wrzenia?

Vantar ''smażyłem '' na bardzo małym gazie jakieś 2-3 minuty do momentu rozpoczęcia lekkiego dymienia przez oliwe bo inaczej moja żona by zadymiła hi hi i po wyjęciu szorowałem podobnym zmywaczkiem jak na filmiku bo przecieranien szmatką niewiele daje. Aczkolwiek uważaj z tym szorowaniem żeby nie usunąć patyny !!! poprostu delikatnie i z wyczuciem pod bieżącą wodą . Życzę powodzenia i daj znać jak wyszło i najlepiej poeksperymentuj na jakiś destruktach lub popularesach.Pozdrawiam Seba

no i coś takiego w tych lepszych stanach, z tego co zauważyłem (zrobiłem przez 2 godziny wszystkie miedziaki) to stany lipne bardzo się nie polepszą, lepsze stany mogą być lepsze :)
raz się zgapiłem i spaliłem kilka monetek, no ale cóż cale życie się uczy :)

ja nie czekałem, bo ja wrzucałem po 1 moniaku, to jak przetarłem ściereczką i odrazu nowa i ogień:)
P.S. Warto podkreślić słowa Seby440 na temat ,że ściereczką mało schodzi, dlatego pisałem, że lepiej monetka wygląda niż jak z ziemi wyjąłem ,ale na filmiku dużo lepiej mu wyszło:) Musze zainwestować w taki ,,zmywaczek'' :) i spróbuję jeszcze raz i wtedy zobaczę co i jak;)
Pozdro:)

Hej Panowie . Ja Vantar nie czekałem i drugi ''rzut'' robiłem bezpośrednio na gorącą oliwe . Myśle że efekty są dość zadowalające , tym bardziej że metoda wydaje mi się mało inwazyjna .Próbwałem już kilku metod od wody utlenionej przez moczenie w oliwie po środki do czyszczenia miedzi i muszę przyznać że ta mnie satysfakcjonuje ale z ciekawymi monetami poczekam jeszcze bo nie chciał bym ich zniszczyć. A Bezimienny zmywaczek to z Biedronki , żonie podprowadziłem jeden gąbeczka która z jednej strony ma właśnie taki materiał jak na filmiku.Pozdrawiam Panowie i mam nadzieje że dalej będziemy się dzielić doświadczeniami.Seba

no ja raz się zagapiłem no i trojak augusta poszedł się ... ( stan 4/10 ) no ale co zrobisz... za rok trafi się lepszy, najważniejsze jest to aby trafić i wyrobić sobie czas odpowiedni :)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 09:45 02-12-2012

ja wrzuciłem klika naraz ale przesadziłem z czasem :) żona stwierdziła ze był to moj ostatni raz w domu :P powiem tak kopiejki wyszły super ale cieńsze monetki przypaliłem :( i wygladaja jak po elektrolizie

trzeba kontrolować czas, najlepiej to 2min z zegarkiem, ja raz się zagapiłem bo chciałem zobaczyć co będzie dłużej no i 3 grosze augsta ( stan 4/10 ) skruszyły się :)
lepiej potrzymać krócej i nie mieć zniszczonego fancik, z tego co zauważyłem to dobre i średnie stany są polepszone :)
ale destruktom nic bardzo nie pomoże...

Vantar ja ci pisałem pisałem o profesjonalnych metodach czyszczenia przedmiotów które są stosowane np.w pracowniach konserwatorskich a kurde o przepisie kulinarnym na smażone monety na oliwie czy oleju. Jak byś zainteresował się tematem to samodzielnie wyszukał literaturę a następnie testował i zdobywał praktyczne umiejętności. Metod na czyszczenie jest tak wiele jak wiele jest materiałów czyszczonych. Metoda zależeć może także od stanu zachowania przedmiotu. Coś co jest dobre do jednych przedmiotów innym może bezpowrotnie zaszkodzić. Podstawą do prawidłowej konserwacji jest odpowiednia ocena stanu zachowania a następnie dobranie metody. Pamiętać również należy ze są metody gorsze i lepsze wiec dobrze jest wypróbować je praktycznie na jakimś złomie.
Miałem sporo tych artukułow ale w zakładkach znalazłem tylko jeden, jak chcesz to szukaj opracowań właśnie w takim stylu.
http://www.pwsz.nysa.pl/jednostki/centrum/pliki/metal_modul_3.pdf

• 3 months later...
http://www.youtube.com/watch?v=VMup1BxgZZs&feature=related

chciałbym się pobawić jak ten gośc na filmiku niektórymi monetaki po elektrolzie :)I stąd moje pytanie, a raczej prośba o pomoc, możecie mi powiedziec jakie produkty on stosuje? Próbowałem coś przetłumaczyć ale słabo mi wyszło
Pierwsze produkty
- siarczan miedzi
- permanganic kwas ?? coś z tej fiolki nie wiem co to
- woda destylowana

a później na palce brał na palce
- maść siarki??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie