Skocz do zawartości
  • 0

Trąbka

Jablo666

Pytanie

Napisano
Witam kupiłem taką trąbkę i chce się o niej dowiedzieć czegoś więcej, przede wszystkim z jakich lat pochodzi i czy to wojskowa sygnałówka, czy jakaś inna.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pochodnych od British Duty Bugle 1855" była cała masa. Jak już wspomniano, chyba pół świata ich używało.

Moje przypuszczenie do oznaczenia 'B.B' może być jedno z dwóch:
- British Bugle (mniej prawdopodobne, patrząc całościowo oznaczenia brytyjskie były inne);
- pojedyńczym B (po kropce, pierwsze B skrót od czegoś innego) oznacza się strój B-dur w Polsce, w Niemczech i chyba we Francji; w innych krajach raczej używa się B z bemolem ('Bb').

Ale to tylko przypuszczenia. Klucz jest w odcyfrowaniu oznaczeń - trzeba się trochę jeszcze bardziej postarać coś odczytać to może coś jeszcze posuniemy identyfikację do przodu.
Napisano
Dość długo siedziałem by przeczytać te bicia na trąbce,
nie są zbyt czytelne, ale raczej pisze tam, FAROL I HARBOR lub HARSON. Pod spodem coś w rodzaju ZIME, może ZIPE, bo 3ciej litery w zasadzie niema, wiec nie wiem co tam dokładnie pisze.
Napisano
W tym miejscu gdzie sa oznaczenia bywaja:
- sygnatury producenta
- sygnatury uzytkowanika (typu skauci)
- dedykacja ofiarodawcy (od kogo, dla kogo), glownie dary dla wojska, lub organizacji

To co sie udalo oczytac z tej trabki niewiele wnosi.
Napisano
Witam kupiłem taką trąbkę i chce się o niej dowiedzieć czegoś więcej, przede wszystkim z jakich lat pochodzi i czy to wojskowa sygnałówka, czy jakaś inna.
Napisano

Napis na trąbce, nie jestem pewien czy dobrze przepisałem, bo ktoś zatarł napis.
Farohharbon
???E"
13
B.B
7

Długość 27,5cm szerokość około 15
średnica 10,5cm

Napisano
Wojskowa, ale uzywana tez w paramilitarnych (skauci, organizacje koscielne itp.)
Wiesz cos na temat pochodzenia?
Czy angielska?

BB - moze byc to Boys Brigade
Napisano
Spróbuj odcyfrowac napisy.
Moze cos wiecej wyjdzie.

Sygnalowka w tonacji B (tak z pamieci).
Wzor wprowadzony bodajze w polowie 19 wieku, ostatnie uzycie bojowe to Korea (Brytyjczycy).

Ten model (odmiany) uzywali:
- Brytyjczycy
- Niemcy
- Austrowegry
- Francuzi
- Belgowie
oraz Wojsko Polskie

Wiele z nich to byly zakupy na rynku cywilnym, lub dary dla wojska.

Poszukaj tez bic przy obsadzie ustnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie