adamiec Napisano 3 Listopad 2012 Autor Napisano 3 Listopad 2012 jak moge wyczyscic rdze lub cos podobnego z tej monety po prawej?
Cowboys From Hell Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Chyba tylko drastyczne środki typu cytryna i inne kwaski ,ale wtedy moneta może wyglądać jak aluminiowa jak stężenie będzie zbyt duże.Z takimi trzeba ostrożnie.PZDR
stonson Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 może cola z kwaskiem cytrynowym ja tak czyściłem i efekt był dosyć dobry
Cyrograf15 Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Cola z cytryną może być do drinków. Do czyszczenia wodny roztwór kwasu cytrynowego.Wojtek
daro hunter Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Witam.Ostatnio robilem probe na 5 groszy z 1949 moneta byla ciemna oraz na swieczniku znaczy na jego fragmencie byl on wydaje mi sie olowiano cynkowy uzylem amoniaku moczylem 5dni wyszlo super.co do amoniaku to u nas w polsce nie moglem go znalezc dlatego gdy jestem w hollandii to kupuje kilka butelek to kwestia 60 centow za butelke super srodek do odtluszczania odrdzewiania itp.pozdrawiam
daro hunter Napisano 22 Luty 2013 Napisano 22 Luty 2013 Zapomialem po moczeniu w amoniaku czyscilem troche pasta do zebow i filcowa sciereczka dla polysku.
Lipek Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Włos się na głowie jeży, jak się czyta udzielane tu porady :)Czyszcząc monetę pastą do zębów spowodujesz jej mocne porysowanie, niewidoczne gołym okiem. Jednym słowem - zniszczysz monetę. Pasta do zębów ma właściwości ścierne, ze względu na swoje przeznaczenie :)Cytrynka i wynalazki na jej bazie to śmierć dla srebra. Nie ma monet wybitych w czystym srebrze - zawsze jest jakaś domieszka innych metali, najczęściej miedzi. Generalnie im mniejszy nominał, tym gorsze srebro (więcej miedzi). Kwasu cytrynowego praktycznie nie da się usunąć z obiektu, a przez cały czas trawi on monetę od środka.Do czyszczenia sreber używa się winianu sodowo-potasowego/amonowego w 10% stężeniu NaOH. Następnie gotowanie w wodzie destylowanej, aceton, benzotriazol (inhibitor korozji), paraloid B44 i cosmoloid (wosk mikrokrtystaliczny). Oczywiście to tak w dużym skrócie.Syfek na tej monecie wyglada na zgorzel ogniową, ale ciężko stwierdzić po tym zdjęciu. Ja bym spróbował winianem - na pewno nie zaszkodzi, a być może pomoże. Generalnie monety po ogniu to ciężki temat....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.