adamiec Napisano 3 Listopad 2012 Autor Share Napisano 3 Listopad 2012 jak moge wyczyscic rdze lub cos podobnego z tej monety po prawej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 Chyba tylko drastyczne środki typu cytryna i inne kwaski ,ale wtedy moneta może wyglądać jak aluminiowa jak stężenie będzie zbyt duże.Z takimi trzeba ostrożnie.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 może cola z kwaskiem cytrynowym ja tak czyściłem i efekt był dosyć dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamiec Napisano 4 Listopad 2012 Autor Share Napisano 4 Listopad 2012 ok,sprobuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 Cola z cytryną może być do drinków. Do czyszczenia wodny roztwór kwasu cytrynowego.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamiec Napisano 4 Listopad 2012 Autor Share Napisano 4 Listopad 2012 a jakie proporcje jezeli mozna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTAR Napisano 7 Listopad 2012 Share Napisano 7 Listopad 2012 pół na pół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamiec Napisano 8 Listopad 2012 Autor Share Napisano 8 Listopad 2012 ok,dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro hunter Napisano 22 Luty 2013 Share Napisano 22 Luty 2013 Witam.Ostatnio robilem probe na 5 groszy z 1949 moneta byla ciemna oraz na swieczniku znaczy na jego fragmencie byl on wydaje mi sie olowiano cynkowy uzylem amoniaku moczylem 5dni wyszlo super.co do amoniaku to u nas w polsce nie moglem go znalezc dlatego gdy jestem w hollandii to kupuje kilka butelek to kwestia 60 centow za butelke super srodek do odtluszczania odrdzewiania itp.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro hunter Napisano 22 Luty 2013 Share Napisano 22 Luty 2013 Zapomialem po moczeniu w amoniaku czyscilem troche pasta do zebow i filcowa sciereczka dla polysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 27 Luty 2013 Share Napisano 27 Luty 2013 Włos się na głowie jeży, jak się czyta udzielane tu porady :)Czyszcząc monetę pastą do zębów spowodujesz jej mocne porysowanie, niewidoczne gołym okiem. Jednym słowem - zniszczysz monetę. Pasta do zębów ma właściwości ścierne, ze względu na swoje przeznaczenie :)Cytrynka i wynalazki na jej bazie to śmierć dla srebra. Nie ma monet wybitych w czystym srebrze - zawsze jest jakaś domieszka innych metali, najczęściej miedzi. Generalnie im mniejszy nominał, tym gorsze srebro (więcej miedzi). Kwasu cytrynowego praktycznie nie da się usunąć z obiektu, a przez cały czas trawi on monetę od środka.Do czyszczenia sreber używa się winianu sodowo-potasowego/amonowego w 10% stężeniu NaOH. Następnie gotowanie w wodzie destylowanej, aceton, benzotriazol (inhibitor korozji), paraloid B44 i cosmoloid (wosk mikrokrtystaliczny). Oczywiście to tak w dużym skrócie.Syfek na tej monecie wyglada na zgorzel ogniową, ale ciężko stwierdzić po tym zdjęciu. Ja bym spróbował winianem - na pewno nie zaszkodzi, a być może pomoże. Generalnie monety po ogniu to ciężki temat.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.