Skocz do zawartości

Pierwsze użycie gazów bojowych w IWŚ

41pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Taka prośba; Czy komuś się zachowały info, o akcji , Skierniewice - Żyrardów - Budy Żyrardowskie. Wiem że, publikowałem tą sprawę, włącznie z relacjami uczestników obu stron, a także zeznań cywilnych obywateli.
Mnie to wcieło".
Bardzo proszę o wszelkie informacje.
gmv
Napisano
Bardzo dobrą publikacją w temacie użycia gazów bojowych na froncie niemiecko-rosyjskim w 1915 r. jest książka Stanisława Kalińskiego Ataki gazowe w bitwie pozycyjnej 9. Armii Niemieckiej nad Rawką i Bzurą 1914-1915" wydana w 2010.
Eufemizmem jest napisać, że czyta się jednym tchem, ale nie przesadzę, że jest dobrze napisana i lektura daje dużo satysfakcji.
Napisano
Dokładnie; to chyba chodzi o okolice, Uściług ??, coś słyszałem od Teścia, ale papierów" nie mam żadnych.
Zresztą strach pisać na Forum, bo pandomia tyfusu szaleje!
PS I. Sądzę,że coś uda się agrabić" w tym iszowym" temacie, ale trzeba cierpliwości.
PS II. jak w początku lat 60- tych grasowałem" w Bieszczadach to miejscowi, /Terka/, opowiadali o takiej akcji, w rejonie 816, po nowemu,- przełęcz Żebrak. Ciekawe komu z Młodych", wpadł pomysł zmiany nazwy?
cdn,
jeśli znajdzie się antidotum, tak na zakończenie; ludzi co coś wiedzą z pierwszej ręki, ubywa, oj ubywa! Wiem, wiem tylko dokumenty!!
Ale mam tą przewagę, nad pandomią że, miałem zaszczyt, rozmawiać, bezpośrednio z uczestnikami wydarzeń.
Pozdrawiam.
gmv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie