Tomb750 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 WitamCzy ma ktoś sprawdzone metody na postarzenie monet srebrnych? Chodzi mi o domowe sposoby. Wynalazki typu jajko gotowane nie dają efektu. Jeśli ktoś robi coś takiego z innymi metalami typu brąz, mosiądz i inne to też niech napisze.Wiem, że na All... jest specjalny środek do oksydowania srebra, ale może ktoś ma domowy sposób ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 a w jakim celu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 troszkę przesadziłem z czyszczeniem i się świeci jak psu ..poza tym myślę, że lepiej widoczny będzie awers i rewers na ciemnym tle, ewentualnie wypukłości można minimalnie wytrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 kiedyś robiłem rozmaite eksperymenty z czyszczeniem no i mam kilka laszek" teraz już wiem, że najlepiej w ogóle nie czyścić. Pomyślałem, że gdyby przyciemnić tło na takich monetach to niektóre byłyby wyraźniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Spróbuj mydła siarkowego... Ewentualnie jakiejś wody uzdrowiskowej o dużej zawartości siarczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 zerknij tuhttp://www.zbieraniemonet.za.pl/patynowanie%20srebrnych.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomb750 Napisano 27 Październik 2012 Autor Share Napisano 27 Październik 2012 Dzięki wszystkim. Raczej chyba kupię płyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krydon Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 najszybszy sposób : kawałek siarki ( symbol chemiczny S ) podpalić i w oparach umieść srebrny przedmiot , ( potrzebna bardzo dobra wentylacja i kontrola przebiegu reakcji , nie rób tego w pomieszczeniu zamkniętym , chyba że pod dygestorium ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.