Skocz do zawartości

Guzik z herbem, koroną, zwierzakiem

koscisty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Guzik z herbem, nad herbem korona i jakiś zwierzak. Pies, lub lew. Średnica guzika okolo 3 cm, większa niż obecne 5 zł. Guzik jest płaski. Z tyłu bez napisów, tylko oczko.
Przejrzałem strony guzikowców, ale nic nie znalazłem, myślałem, że to rosyjskie, ale też nic podobnego nie znalazłem.

• 5 weeks later...
Napisano
Herb KORCZAK trochę info w linku
http://lastinn.info/systemy-i-dyskusje-historyczne/6822-hajduczek-i-maly-rycerz-jak-to-bylo-z-nimi-naprawde.html
Napisano
Według mnie to nie jest Korczak. Raczej nie jest to żaden polski herb szlachecki. Z jakiego rejonu pochodzi guzik? Trzeba by prawdopodobnie poszukać w niemieckich, a znając rejon zawsze łatwiej.
Napisano
Korona jaka znajduje się w herbie jest określana jako rangowa markiza Danii/Francji/Polski/Niemiec/Włoch więc ślad niemiecki jak najbardziej.
l.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Markiz.png&filetimestamp=20061026112646
Napisano
To nie korczak.
Srednica 36 mm, znaleziony 10 km od Warszawy na południe. W miejscu gdzie kiedyś kopało się wiadrami kopiejki i międzywojenne grosze. Strony rosyjskie przeszukane, krajowe również.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie