Listopadowy Napisano 21 Październik 2012 Autor Napisano 21 Październik 2012 R. WILOT VARSOVIEDo tego literka N ze znaczkiem (chyba to oznacza Numer). Może ten numer w środku ręcznie się dopisywało piórem/długopisem.Na pieczątce wszystko jest, ale chciałbym prosić o pomoc nie tyle w znalezieniu właściciela (bo pewnie to nie będzie proste) co w identyfikacji użycia tej pieczęci, bo ze względu na to N to chyba służyło do jakiejś numeracji. Tylko jakiej? A może w ogóle się mylę.Pieczęć jest dość duża.
krydon Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 Wczasopiśmie satyrycznym Mucha nr 7 z 1904 r jest reklama Składu Fabryki Parowej Perfum mydeł itp RYSZARDA WILDTA która mieściła się w Warszawie przy Placu Teatralnym 18 , może jest jakiś błąd w ogłoszeniu a pieczątką stemplowano mydła , a drugą mniejszą wybijano na mydle konkretny numer. ( wygłąd stempla i data ogłoszenia pasują do siebie )
Listopadowy Napisano 21 Październik 2012 Autor Napisano 21 Październik 2012 Ale trafiłeś! Zanim to przeczytałem przyjrzałem się i zobaczyłem, że to nie o" tylko d". Wszystko się zgadza. Dzięki!
krydon Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 Cieszę się że zidentyfikowaliśmy właściciela ( w co nie bardzo wierzyłeś ) , ale zastosowanie tej pieczątki to tylko moje przypuszczenie na podstawie tego ogłoszenia.Może ktoś inny będzie miał inne zdanie co do użytkowania tego stempla.pozdrawiam
krydon Napisano 21 Październik 2012 Napisano 21 Październik 2012 A może tak oznaczał swój księgozbiór ? pieczątka jest dość głęboka , nie wydaje mi się aby służyła do stemplowania papieru.Ale to już Listopadowy musiał by zrobić próby odbicia stempla na różnych podłożach
Listopadowy Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 Miałem okazję pokazać przedmiot sędziemu, wykładowcy prawa wekslowego. Odpisał:jak najbardziej może to być pieczątka wekslowa lub do innego rodzaju formularzy handlowych".Dzięki wszystkim za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.