cuma Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 witam i przepraszam, że z taką błahostką się zwracam!różnicę widać i tu pytanie...czy często to się zdarza, czy może na falsa" trafiłem przez przypadek? z opowieści wiem, że dużo tego było. ale jak to poznać?dziękuję za wyrozumiałość, jak i za wszelkie podpowiedzi!pozdro.
dago2 Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 To nie fals.środek monety został przekręcony"
woytas Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Bierzesz 2 złote, kładziesz na butelkę i młotek plus kawałek pręta. Wypada środek - możesz tak samo zrobić z piątką. Miałem kiedyś w rękach monetę z środkiem wbitym na odwrót - nikt się w sklepie nie zorientował :) A kilkanaście lat temu chyba w Rzeszowie zawinięto doktora z politechniki fałszującego 2 i 5. Stop opracowany przez niego był taki sam jak w oryginałach - podobnie jakość wykonania sztancy. Monety być może nadal są w obiegu bo niczym nie różnią się od tych z mennicy państwowej.
cuma Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 dzięki dago2!właśnie spojrzałem na awers!wcześniej tego nie zrobiłem! mój błąd! a dla tego, że się nie znam w ogóle na monetach. jeszcze raz dzięki!pozdro.
cuma Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 dzięki woytas!wiem, że to pod paragraf podlega, ale jutro z parę 2-jek poświęcę" i spróbuję! pozdro.
zbyniek Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Na libacjach dusze towarzystwa często pokazują różne sztuczki, np. o ile się założysz, że wsadzę piątkę do butelki?"Stąd właśnie takie pokraki w obiegu :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.