HASAG40 Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 witam poprzednio pokazywałem szeląga korybuta który jest podobno nienotowany a teraz przedstawiam kolejny rodzynek w kolekcjii który dopiero wyłowiłem mianowićie szeląg kazimierza jagiellończyka chodzi mi o ten po prawej stronie widać dużą różnicę zarowno orzeł jaki tarcza herbowa oraz napis
HASAG40 Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 napis moneta civit .DA. znane mi egzemplarze mają napis dani,danci,dan,itp. jednak nie znalazłem z takim skrótem podobno była gdzieś opisana w stopniu rzadkości rzadkości R6 może ktoś z kolegów potwierdzić moją tezę
HASAG40 Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 orzeł ukoronowany nie do końca wkomponowany w tarczę skrzydła wygięte do góry składające się z pięciu piór przed napisem rozetka z sześcioma listkami
sigis3 Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Witam, daj jeszcze zdjęcie pojedynczej monety w całości, w wolnej chwili zajrzę do Kubiak, z tego co pamiętam, opisała sporo odmian.
HASAG40 Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 narazie sigis nic lepszego nie wyciągnę mam nadzieję że wystarczy?
HASAG40 Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 z góry dzieki kolego za info.
sigis3 Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Przeglądałem S.Kubiak Monety i stosunki monetarne w Prusach...".Szeląg typu II (orzeł z koroną w tarczy, herb w tarczy, różne korony i napisy). Ze względu na koronę odmiana 12 (3 przykłady podobne w tablicach-zdjęcia-niestety nie najlepsze, książka z 1986r). Co do napisów to w tym typie jest ich najwięcej. Napisów awersu nie mogę rozczytać ze zdjęcia, końcówka to REX. PO (?). Najbardziej pasuje mi wersja 3- kwiatek- KASIMIRUS-kółko-REX- kółko-PO. Rewers MONE (TA?) CIVIT DA też wymieniona (także z wersjami MONE, MONET). Może jest to wariant 22-kółko- MONETA-kółko- CIVIT -kółko- DA ? Ponieważ ś.p. pani Kubiak solidnie podeszła do sprawy, wersji napisów awersu wymieniła ponad 100 plus kilkadziesiąt pomylonych, wersji rewersu dokładnie 182 i kilkanaście pomylonych.I teraz najgorsze, mianowicie brak R-ek w tym zestawieniu. Pośrednio można wnioskować, że ten wariant korony i herbu jest średnio popularny, w przypisie autorka wśród badanych szelągów nie wymienia tej odmiany wśród najbardziej popularnych (150-200 szt badanych), ani wśród najrzadszych (1 egz.). Generalnie szelągi gdańskie były bite w dużych ilościach, obiegały bardzo długo (były prawd. bite z imieniem Kazimierza jeszcze po jego śmierci), próba srebra nie była zbyt wysoka, więc raczej nie przetapiano ich masowo, więc R-ki trzeba traktować ostrożnie.
HASAG40 Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 sigis ja wpisałem w google napis moneta civit.DA. i wyskoczył mi artykuł zaraz na pierwszej stronie pierwszy artykuł zatytuowany monety gdańskie kazimierza jagiellończyka autor Dutkiewicz w jego opisach najbardziej podobny jest szeląg typu drugiego opisany stopień rzadkości R4 oraz ceny nie wiem aukcyjne lub katalogowe możesz sobie sprawdzić i napisać czy zgodziłbyś się z tym opisem czy aby napewno pasuje do mojej monety ja oczywiście wierzę że mam kolejny piękny i rzadki krążek;-)
sigis3 Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Typ II to pewnikiem wzięty z pracy p.Kubiak. Dutkowski w Corpus... potraktował te szelągi bardzo pobieżnie, w katalogu kilkanaście wersji, w przypisach mówi o 800. Trudno mi się odnieść do tego artykułu, być może rzadkość ok, ale z drugiej strony we wspomnianym Corpus... większą wagę niż do napisów przykłada raczej do znaków menniczych niż napisów (kwiatki, gwiazdki, półksiężyce, itd, chyba to podst. klasyfikacji, rzadkości i przy okazji datowania), a w artykule nic na ten temat? Na pewno istnieje duża liczba wariantów tych monet, różnią się nie tylko napisami, ale też średnicą , wielkością i kształtem tarczy, orła, wspomnianymi znakami itp. Wdzięczy temat do kolekcjonowania, ale które rzadsze? Zwłaszcza w danym typie, w tym wypadku II, nikt się chyba jeszcze nie pokusił na poważne określenie rzadkości poszcz. wariantów, o ile to w ogóle możliwe. Gdyby orzeł był bez tarczy, czy bez korony, sprawa byłaby bardziej ewidentna.Według mnie, R-ki należy traktować bardzo umownie, zwłaszcza w przypadku drobnych nominałów. Np, pozostając przy szelągach gdańskich, są bardzo podobne Zygmunta I, z orłem i herbem w tarczy, niby też R3-R4, a spróbuj kupić .http://www.wcn.pl/archive/44_0260?q=szel%C4%85g+gda%C5%84sk+zygmunt
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.