Krissek Napisano 8 Październik 2012 Autor Napisano 8 Październik 2012 Witam,czy to coś na zdjęciu mogło być kiedyś monetą? Widać tam jakieś napisy i zdobienia (niestety chyba nie do odszyfrowania). Dlaczego krążek jest dziurawy, podkładka?Dodam, że średnica cosia" ma 18 mm.
tyfus Napisano 8 Październik 2012 Napisano 8 Październik 2012 cosiek" był raczej monetą. na drugim zdjęciu widać słabą legendę otokową i chyba początek daty : 16 ...
sqr Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 być może to moja wyobraźnia,ale ja na monecie widzę: CAROLVS D. ???? G. DUX WIRT" co do daty to tu mam większy problem,bo nie wiem jak na nią patrzeć :/ 16?5, ??94 ...
sqr Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 ja to widzę tak... to żółte to coś a'la mitra. sorry za brak zdolności plastycznych i za duble,ale co chwilę jakiegoś olśnienia doznaję :)))
Pablo.wpl Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 może bardziej pokrętło od lampy.....
tyfus Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 na tej stronie widzę jakby taki wzorek ...
Pablo.wpl Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 moze jeszcze leprze foto coś da...tyfuc odbierz poczte
sqr Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 Pokrętło od lampy? hmm... no może,ale Karol z bożej łaski książę"...(?) moim zdaniem to jest moneta. ... lepsze fotki... !
sqr Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 http://en.numista.com/catalogue/pieces14793.html
sqr Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 Krissek ta Twoja to chyba 1791 rok. I już nic nie mówię pozdrawiam sqr. ;)
tyfus Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 no właśnie ... sqr - odszyfrowałeś WIRT i przyznam, że też widzę raczej WIRT. ta z linku ma w legendzie WURT.z pisownią WIRT są monetki, ale jak szukałem taki opis bywa na dukatach ... ta z ID raczej nim nie jest :)może tak na zdjęciu przekłamuje lub jakaś inna odmiana tej z linku ... czort wie ...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 18:55 09-10-2012
Krissek Napisano 9 Październik 2012 Autor Napisano 9 Październik 2012 sqr - jestem pod wrażeniem, z takiego cosia" udało Ci się tyle odczytać! Na 99% to ta moneta, którą wskazałeś. Kawał dobrej roboty - dzięki!
sqr Napisano 9 Październik 2012 Napisano 9 Październik 2012 miło mi że mogłem pomóc ;) nie takie szroty już tutaj rozpoznawaliśmy hehe. tyfus,myślę że na monecie może być WURT" stan monety jaki jest każdy widzi... a i fotki z innej perspektywy może coś by zmieniły,choć... czort wie. ;))) pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.