maciek718 Napisano 3 Październik 2012 Autor Share Napisano 3 Październik 2012 Witam. Jestem tu nowy chodź na forum siedzę od dłuższego czasu, ale dopiero teraz postanowiłem brać czynny udział w dyskusjach. Kilka lat temu dowiedziałem się o schronie bojowym w miejscowości Wierzbna k. Jarosławia. Przypuszczałem że to kolejny schron z Linii Mołotowa, ale moi znajomi uparcie twierdzili że to schron niemiecki. Dlatego też, z czystej ciekawości wybrałem się w teren. Po przybyciu w docelowe miejsce już z drogi ujrzałem betonową ścianę i kawałek stropu. Po bliższych oględzinach, sądząc po płycie 78P9 dla KM'u, stwierdziłem że musi to być schron niemiecki.Zainteresowany zacząłem drążyć temat i wyczytałem że schron ten wchodził w skład tzw. Pozycji Granicznej Galicja- niemieckiego odpowiednika Lini Mołotowa. Niestety w internecie nie ma zbyt dużo informacji o schronach, wiem że podobne są w Sanoku i okolicach Soliny. I tu mam pytanie,Czy ktoś z kolegów spotkał się z innymi, podobnymi schronami w okolicy? I czym właściwie była ta PGG?Podobno w którejś z okolicznych miejscowości jest jeszcze 1 taki schron, niestety na dzień dzisiejszy nie udało mi się ustalić gdzie dokładnie leży.Pozdrawiam. M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Poszukaj dalej niż w okolicy- Gościeradów Regelbau 514Przedmoscie WarszawaPrzedmoście Dęblin-Puławy Mazurska Pozycja Graniczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Czy ktoś z kolegów spotkał się z innymi, podobnymi schronami w okolicy? I czym właściwie była ta PGG?"Wraz z Mazurską pozycją Graniczną i przedmościami była ubogą krewną Lini Mołotowa- zabezpieczała niemieckie Prusy i nowo zdobyte terytoria przed najukochańszym sojusznikiem- SOSO :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 4 Październik 2012 Autor Share Napisano 4 Październik 2012 Dziękuje za zainteresowanie tematem. :)I fotka wspomnianej płyty, niestety właściciel(chyba) działki z bunkrem zasypał ją z zewnątrz śmieciami.. :0HUBERTUS 1656,Chodziło mi raczej o to czy w pobliżu tego konkretnego schronu jest coś jeszcze, ale wnioskuję że nie zawitałeś w moje strony i dzięki za ogólny zarys linii.Regelbau 514 by się zgadzał, tylko czy posiadał on strzelnice obrony wejścia? Schron ma dodatkowo (oprócz przedsionka i izby bojowej) 1 pomieszczenie, być może dla piechoty.Spotkałem się z teorią że linia ta miała zabezpieczać tyły przy operacji Barbarossa", lub w razie jej niepowodzenia :)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 9 Październik 2012 Share Napisano 9 Październik 2012 W tych rejonach (bardziej na pd) to jeszcze Huzele,Weremień i coś jeszcze- na zamku w Sanoku dwa wypasione Heńki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 11 Październik 2012 Autor Share Napisano 11 Październik 2012 Witam i dziękuje za informacje.Słyszałem o tych schronach w Huzelach i Weremieniu, ale ciekaw byłem co to za schrony :)Niestety w internecie jest mało informacji na ten temat..Możesz mi powiedzieć czy są to podobne schrony do prowadzenia ognia bocznego jak ten R514 w mojej okolicy? Czy może zbudowali tam coś większego?Nie wiem jak tam na północy, ale mój" Regelbau nie został chyba uzbrojony :|, wnioskuje więc że linia nie została ukończona. Czy któryś ze schronów (na całej linii) brał czynny udział w walkach?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Tak Weremień i Huzele to 514tki. Na jakiej podstawie twierdzisz że schron nie był uzbrojony? Z niedokończeniem pozycji to masz rację ale zwykle ukończone schrony posiadały i optykę i uzbrojenie.http://www.profort.org.pl/index.php?cmd=wysw_news&pod1=archiwum&id=505 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Nasz kolega przy lawecie- schron Regelbau514 Dąbrowiecka Góra.Więcej fotek znajdziesz w galerii Wojciecha Dąbrowskiego:http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,viii-piknik-forteczny-dabrowiecka-gora-fotorelacja,10251 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 12 Październik 2012 Autor Share Napisano 12 Październik 2012 WitamFajnie jest zobaczyć jak to wyglądało/mogło wyglądać w czasie wojny :) dzięki za fotkiWłaściwie to masz całkowitą rację, rozpędziłem się z tym brakiem uzbrojenia.. Może rozbrojono je jeszcze w czasie wojny, może już po, w każdym razie w całym schronie zachowała się tylko płyta dla ckm'u i osłony wentylacji.Dowiedziałem się że w całej wsi Wierzbna miało powstać 4 takie schrony, zbudowano tylko 1, pod resztę tylko wylano fundamenty.. Obecnie mogą na nich stać domy więc ich lokalizacja może być dość trudna ;)Może tym się zasugerowałem, że jak nie zdążyli zbudować reszty to tego nie uzbroili..Czy ten peryskop w płycie był jedynym w bunkrze? Nie miał on peryskopu na górze, tak by mieć większe pole obserwacji?Pytania mogą wydać Ci się zwyczajnie głupie, ale chociaż odwiedzam fortyfikacje i interesuje mnie to, to wystarczającej wiedzy mi jeszcze brak :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 13 Październik 2012 Share Napisano 13 Październik 2012 W małym korytarzyku-tym ze strzelnicą obrony wejścia był peryskop SR-9 do obserwacji okrężnej,zaś w płycie pancernej dwa przeziernikowe peryskopy Buscha PZBWF-9 z ruchomymi pryzmatami-sektor obserwacji 135 stopni dzięki czemu jeden był w stanie ogarnąć pole widzenia przed płytą. W samej lawecie był celownik teleskopowy ZF-1. To by było na tyle z optyki w 514tce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 15 Październik 2012 Autor Share Napisano 15 Październik 2012 WitamWłaśnie nie zauważyłem śladów po peryskopie przy strzelnicy, stąd moje pytanie. Ale skoro ma tam być to muszę się następnym razem lepiej przyjrzeć :)Dziękuje i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 kolego powrzucaj trochę fotek tego schronu jak chcesz zobaczyć wpadnij do nas na Dabrowiecką Górkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 WitamWięcej zdjęć chwilowo nie mam, te wcześniejsze były robione telefonem całkiem niedawno(a w telu nie ma takiej dobrej lampy żeby oświetlić całe pomieszczenie więc dodałem tylko zdjęcie płyty), to aparatem kilka lat temu ;)Postaram się zrobić aparatem jak liście spadną bo jak na razie skutecznie przesłaniają cały bunkier :|Do Warszawy mam trochę km ale jakbym był w okolicy na pewno się wybiorę na Dąbrowiecką Górę :)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 Czy w środku zachowało się coś napisy resztki okablowanie systemu wentylacji czy zachowała się płyta pancerna strzelnicy obrony wejścia czy ten schron ma może wyjście awaryjne jestem ciekaw bo nasza jest ciutkie uszkodzona jak by co pisz na priw lub na ggpozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Z elektryki to nie ma nic, płyty obrony wejścia także nie ma, są natomiast ślady jej mocowania (stalowe obramowanie od wewnętrznej strony strzelnicy) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Wejście wygląda na wysadzone(?), po lewej jest mały stalowy wywietrznik. Co do wyjścia awaryjnego to właśnie ten egzemplarz go nie posiada :( Czy takie wyjście nie jest umiejscowione tak jak w bunkrach linii mołotowa, jako właz przed bunkrem z tunelem do wewnątrz? Z drugiej strony byłoby to trochę trudne bo schron jest jednokondygnacyjny :)Przeglądałem plany R514 i zwykle takie wyjście leży na lewo(lub prawo) od przedsionka i wychodzi na prostopadłą ścianę, która tu jest obsypana ziemią ;)Od wewnątrz też niema śladów, tylko ściany, ew. stalowe rury między pomieszczeniami (wentylacja, elektryka?)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 mnie najbardziej interesują zdjęcia środka schronu. Wszelkich elementów stalowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 27 Październik 2012 Share Napisano 27 Październik 2012 ZŁOMIARZ :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 27 Październik 2012 Autor Share Napisano 27 Październik 2012 Jak już wcześniej pisałem, zdjęć środka chwilowo nie posiadam ale jak mają być elementy stalowe to bardzo proszę :)Stalowy wywietrznik przy wejściu, zielenina trochę go przysłoniła :PCzy przy wejściu były drzwi pancerne? Bo prawa strona jest trochę zniszczona(ślady walk,działalności złomiarzy(?))Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 Bardziej chodzi oto co tam ocalało. Może są tam takie rzeczy które u nas nie ocalały dlatego fotografie się przydadzą oczywiście jak będziesz mógł Hubert żartuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecki_4h Napisano 10 Styczeń 2013 Share Napisano 10 Styczeń 2013 Jeszcze kilka lat temu wokół obiektu teren było pole, regularnie uprawiane. Tej kupki śmieci przed strzelnicą nie było... Maćku, udało Ci się może ustalić położenie wykopów/fundamentów pod kolejne obiekty?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek718 Napisano 10 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2013 WitamPola nadal są uprawiane o czym przekonałem się na własnej skórze przedzierając się z rowerem przez bodajże ziemniaki :)Fundamentów niestety nie udało mi się odnaleźć, z braku czasu ( szkoła :] ) zwiedziłem tylko część wsi, od strony bunkra. I tak zastała mnie zima. Przypuszczam że ewentualne fundamenty mogły zostać po prostu wykorzystane pod dom przez miejscowych, zresztą co im się dziwić, oszczędzili czas i pieniądze. Ale może nie wszystko stracone, została druga strona wsi, gdy śnieg stopnieje ruszę w teren :)Nie znam się na technice obrony, ale jeśli schron ma strzelnicę skierowaną prostopadle do drogi którą miał zabezpieczać to ewentualnych fundamentów/wykopów powinienem szukać po drugiej stronie drogi lub w okolicy samego schronu- myślę że nie stawialiby bunkra którego po prostu nożna było zajść od tyłu, musiał mieć jakąś ochronę".Jeżeli się mylę, proszę o sprostowanie :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 11 Styczeń 2013 Share Napisano 11 Styczeń 2013 W tej konkretnej pozycji najważniejszą rolę odgrywały zapory -często do dziś nie zachowane umocnienia polowe: rowy strzeleckie,stanowiska ckm,ukrycia drewniano-ziemne i z blachy falistej. Żelbetowe schrony to takie rodzynki w cieście- przestrzeliwały najbardziej newralgiczne miejsca. Tak więc kolejne fundamenty mogą być nawet kilka-kilkanaście km od schronu w Wierzbnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.