rwd Napisano 2 Październik 2012 Autor Share Napisano 2 Październik 2012 29 września zmarł w Warszawie Ryszard Górecki ps. Majtek, harcerz Szarych Szeregów, żołnierz Batalionu Parasol, uczestnik Powstania Warszawskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyg-zag Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 2 Październik 2012 Autor Share Napisano 2 Październik 2012 Człowiek przestawał być jednostką, a stawał się częścią społeczeństwa. Gdy jeden odchodził, na jego miejsce czekało kilku następnych. Życie nasze przypominało bieg sztafetowy. Choć nie dostrzegało się zmian, to stale ktoś przejmował pałeczkę."Był autorem dwóch książek. Pierwsza Przemoczone pod plecakiem 18 lat" miała dwa wydania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 2 Październik 2012 Autor Share Napisano 2 Październik 2012 Leżę na barłogu stajni i coraz bardziej pogrążam się w beznadziei. Jestem bezradnym cywilem za drutami. Z powstania, które marzyło się nam przez lata okupacji, nie wyszedłem na zwycięską defiladę. Nie wyszedłem też z Warszawy jako żołnierz, wprawdzie pobity, ale z honorem idący do niewoli. Ratując życie wmieszałem się w tłum cywili, komuś pomogłem nieść tobołek, jakąś staruszkę prowadziłem pod rękę."Druga, mniej znana, to Epitafium żołnierzowi Parasola". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek64 Napisano 5 Październik 2012 Share Napisano 5 Październik 2012 Mam Jego książke z dedykacją, niech spoczywa w pokoju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.