Michal O Napisano 2 Październik 2012 Autor Napisano 2 Październik 2012 WitamPytania do znawców oraz użytkowników:1. Do kiedy produkowane były busole AK?2. Busole AK z demobilu nadają się do normalnego użytkowania? Nie wiem czy nie zafunduję sobie czegoś co ma rozmagnesowaną igłę lub ma błędne wskazania.PozdrawiamMichał
songo Napisano 5 Październik 2012 Napisano 5 Październik 2012 Ad. 1. Niespecjalnie Ci pomogę. Kompas artyleryjski AK" jest powojenną konstrukcją i zastąpił przedwojenną busolę systemu Bezarda. Krótka wzmianka jest tutaj:http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/kompas-artyleryjski-ak.phpAd. 2. Myślę, że to zależy od danego egzemplarza i daty jego produkcji. Moja AK i pokrowiec jest w bardzo dobrym stanie wizualnym. Niestety jest chyba już nieco rozmagnesowana, gdyż ustalenie pozycji igły trochę trwa. Ponadto fosforyzująca powłoka na igle jest już raczej w słabym stanie. Busolę można jednak z powodzeniem używać – to solidna konstrukcja. Zdecydowanie warto obejrzeć konkretny egzemplarz przed zakupem.
Michal O Napisano 8 Październik 2012 Autor Napisano 8 Październik 2012 Zaryzykowałem i kupiłem przez internet (rocznik 1979). Niestety- cholernie rozmagnesowany. Mniej więcej kierunek znasz, ale żeby igła się ustaliła trzeba długo czekać. Będę reklamować, bo kupowałem egzemplarz sprawny". On może i jest sprawny, ale nie nadaje się do użytkowania. Przestrzegam- lepiej zobaczyć kupowany egzemplarz osobiście.
HUBERTS Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Kupiłeś 30 letnią busolę i masz pretensję że jest rozmagnesowana?
Michal O Napisano 13 Październik 2012 Autor Napisano 13 Październik 2012 Widzisz, ja się nie dziwię że 30-letnia busola jest rozmagnesowana. Jednak kupując busolę która jest opisana na aukcji jako sprawna" oczekuję stanu w którym będzie się nadawać do używania. I tu cię zaskoczę- reklamowałem i otrzymałem busolę z 1971 która do używania się nadaje. Tak, nie chodzi jak nówka, ale używać się daje.
HUBERTS Napisano 13 Październik 2012 Napisano 13 Październik 2012 Tak tylko się zdziwiłem że w czasie wszechobecnego GPS ktoś pyta o współrzędne North West.
11021979 Napisano 14 Październik 2012 Napisano 14 Październik 2012 Busola AK to już stara konstrukcja i egzemplarze dostępne z demobilu raczej pozostawiają wiele do życzenia. Używam ją dosyć często i do podstawowych jej wad należy zaliczyć: krąg azymutalny opisany w tysięcznych - mało dokładny i należy przeliczać gdy dany azymut jest w stopniach, mało dokładne wskazania igły i częste zawieszanie się jej przy nieodpowiednim trzymaniu busoli. Po trzydniowym bytowaniu w terenie moja busola pod wpływem wody i wilgoci przestała funkcjonować. Powodem było utleniające się aluminium z którego została wykonana. Igła się zawiesiła i praktycznie wskazania jej są bardzo niedokładne nawet po odblokowaniu. Generalnie Busola AK dobra jest tylko do określenia kierunku marszu ale jeśli chodzi o marsze przy jej wykorzystaniu na azymut to jest bardzo niedokładna.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.