Cronos Napisano 1 Październik 2012 Autor Share Napisano 1 Październik 2012 Witam, poszukuję wszelkich informacji o tunelach na Zakrzówku, w kamieniołomie. Mają coś wspólnego z pobliskimi szańcami Twierdzy Kraków? Solidnie wybetonowane i stalowe ramy drzwi wskazują chyba jednak na nowsze czasy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaSk Napisano 1 Październik 2012 Share Napisano 1 Październik 2012 A nie będą to kawerny twierdzy Kraków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 1 Październik 2012 Autor Share Napisano 1 Październik 2012 Możliwe, ale dziwi mnie czemu nie ma jej w żadnym spisie Twierdzy Kraków. Byłem tam parę dni temu i żałuję ze nie porobiłem zdjęć. W jednym pomieszczeniu były jakieś półki drewniane, solidne. Foty znalezione w internecie: http://fotoszop.blog.pl/2008/04/04/3-04-bunkry-zakrzowek/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Witam,Ostatnio poznikało wiele stron o Twierdzy Kraków które pamiętam. Dawniej widziałem galerie i opis tych kawern. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Są pułki, jest schron, jest kamieniołom to co to jest... A czy kruszono skały ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Nie chodziło mi o pułki" tylko o półki na... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Październik 2012 Autor Share Napisano 3 Październik 2012 Oczywiście że mógł służyć za skład materiałów wybuchowych, ale pytam się czy nie ma dawniejszej historii i nic wspólnego z pobliskimi szańcami?, których jest tam sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atterdag Napisano 1 Grudzień 2014 Share Napisano 1 Grudzień 2014 Ten drugi kompleks na przedpolu to zespół kawern Baterii Mobilizacyjnej położonej na wzgórzu Wielkanoc. Tak brzmi nazwa tej górki. Nie mylić ze wzniesieniem o takiej samej nazwie w Tyńcu. W Winnicy większym problemem jest zasypanie wejść. Chociaż woda też jest problemem. I lisy. Również tamten zestaw powiązany był z baterią powiązaną z fortem Winnica. Okopy umocnień polowych wciąż są czytelne w terenie - szczególnie jak poszukiwania wesprze się zdjęciami lotniczymi z lat 60tych.W Krępaku kawerna służyła najdłużej. W międzywojniu służyć mogła za magazyn Wodociągów Krakowskich. Wcześniej jako magazyn materiałów dla kamieniołomu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.